Savickis: Dzīvosim, redzēsim, vai «Gazprom» pārdos savas «Latvijas Gāzes» akcijas

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Dzīvosim, redzēsim, vai Krievijas gāzes koncerns «Gazprom» pārdos sev piederošos AS «Latvijas Gāze» 34% akciju, aģentūrai LETA atzina «Latvijas Gāzes» akcionāra SIA «Itera Latvija» valdes priekšsēdētājs Juris Savickis.

Šodien Krievijas laikraksts «Vedomosti» vēsta, ka, mainoties politiskajai un ekonomiskajai situācijai, «Gazprom» sācis reorganizēt savus ārvalstu aktīvus. Tiesa, konkrēti aktīvi vēl netiek nosaukti. Taču laikraksta rīcībā esošā informācija liecina, ka «Gazprom» aktīvu pārdošana varētu būt saistīta ar Eiropas Savienības (ES) Enerģētikas direktīvas Trešo paketi. Iepriekš jau vēstīts, ka ar minētās paketes ieviešanu Latvijā tiks nodrošināta dabasgāzes tirgus liberalizācija, kā arī veicinātas alternatīvas piegādes un konkurence tirgū, tādējādi izskaužot Krievijas gāzes monopolu.

Laikraksts norāda, ka pērn jūnijā «Gazprom» pārdeva sev piederošās akcijas Lietuvas kompānijās «Lietuvos dujos» un «Amber Grid». Savukārt šā gada jūnijā Igaunijas kompānija «Elering» paziņoja, ka tā no «Gazprom» pirks 37% akciju Igaunijas gāzes pārvades kompānijā «Vorguteenus Valdus». Tiesa, «Gazprom» pagaidām saglabā savas daļas kompānijā «Eesti Gaas», kas nodarbojas ar dabasgāzes importu.

Savickis atteicās komentēt laikrakstā pausto informāciju, tajā pašā laikā uzsvēra, ka patlaban «Latvijas Gāzē» netiek runāts par to, ka «Gazprom» savas daļas varētu pārdot.

Savickis arī norādīja, ka ES Enerģētikas direktīvas Trešās paketes ieviešana ir mudinājusi «Gazprom» pārdot savas daļas Lietuvas un Igaunijas gāzes kompānijās un tas «acīmredzami parāda tendenci».

Vaicāts, vai «Gazprom» kaut kad nākotnē varētu pārdot sev piederošās «Latvijas Gāzes» akcijas, Savickis atzina: «Dzīvosim, redzēsim.»

Jau ziņots, ka savas daļas «Latvijas Gāzē» vēlas pārdot Vācijas uzņēmums «E.ON Ruhrgas», kuram gāzes kompānijā pieder 47,2% akciju. Saskaņā ar neoficiālu informāciju «E.ON Ruhrgas» piederošo «Latvijas Gāzes» akciju iespējamais pircējs ir vairāku Eiropas banku veidots fonds «Marguerite».

Kā ziņots, Saeima pērn martā galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Enerģētikas likumā, kas paredz pakāpenisku gāzes tirgus atvēršanu līdz 2017.gada aprīlim.

Savukārt šā gada jūnijā starpinstitūciju saskaņošanai nodotie Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādātie grozījumi Enerģētikas likumā paredz, ka līdz 2017.gada 1.janvārim vertikāli integrētajam uzņēmumam AS «Latvijas Gāze» ir pienākums izveidot divus juridiski neatkarīgus uzņēmumus - viens pildīs pārvades sistēmas operatora un uzglabāšanas sistēmas operatora pienākumus, otrs īstenos dabasgāzes sadales sistēmas operatora un tirgotāja funkcijas.

Likumprojekts paredz, ka līdz 2017.gada 31.decembrim ir pilnībā jāpabeidz pārvades un uzglabāšanas sistēmas operatora īpašumtiesību nodalīšana, respektīvi, jāpanāk situācija, kad pārvades un uzglabāšanas sistēmas operators ir no «Latvijas Gāzes» neatkarīga kapitālsabiedrība, kuras īpašnieki ne tieši, ne netieši nav saistīti ar «Latvijas Gāzi» vai tās akcionāriem.

Pērn «Latvijas Gāze» nopelnīja 30,07 miljonus eiro, kas ir par 1,9% vairāk nekā 2013.gadā, liecina uzņēmuma nerevidētais 2014.gada 12 mēnešu finanšu pārskats, kas iesniegts biržā «NASDAQ OMX Riga».

«Latvijas Gāze» pērn 12 mēnešos patērētājiem pārdeva 1,29 miljardus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar attiecīgo 2013.gada periodu dabasgāzes realizācija ir samazinājusies par 10,9%.

Lielākais «Latvijas Gāzes» akcionārs ir Vācijas «E.ON Ruhrgas International GmbH», kam pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai «Gazprom», bet 16% - SIA «Itera Latvija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu