Ekonomikas ministre: runā, ka par «Latvijas Gāzes» vadītāju kļūs Kalvītis

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola ir dzirdējusi runas, ka par Krievijas politekonomiskā ieroča «Gazprom» vietējo pārstāvi «Latvijas Gāze» (LG) valdes priekšsēdētāju kļūs bēdīgi slavenais ekspremjers Aigars Kalvītis. Politiķe intervijā telekanālam LNT uzsvēra, ka tās ir tikai baumas, taču tās ir tik spēcīgas, ka par šādu iespēju viņai stāstīts pat nesenās vizītes ASV laikā.

Valsts tikmēr strādā, lai «liberalizētu gāzes tirgu Latvijā», piebilda ministre.

Kā ziņots, LG ir izsludinājusi konkursu uz valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa amatiem, kas kļūs vakanti šī gada augustā, kad beigsies pašreizējā uzņēmuma vadītāja Adriana Dāvja un vēl vairāku valdes locekļu pilnvaru termiņš.

Kā liecina paziņojums «Latvijas Vēstneša» portālā, «Latvijas Gāze» valdes priekšsēdētāja amatam tiek meklēts cilvēks, kuram ir lieliskas latviešu, angļu un krievu valodas zināšanas, augstākā izglītība, kopējā darba pieredze vismaz 15 gadi komercdarbības jomā, veiksmīga pieredze liela kolektīva vadīšanā ar daudzpakāpju struktūru vismaz septiņu gadu garumā, kā arī izcilas līdera dotības, pieredze augstākā un vidējā līmeņa vadītāju vadīšanā un attīstīšanā.

Tāpat pretendentiem jābūt stratēģiskas vadības un restrukturizācijas pieredze lielā uzņēmumā, spēja pārvaldīt un operatīvi vadīt kompleksu funkcionālu organizāciju un noteikt specifiskus mērķus un novērtēt rezultātus katrai funkcijai, veiksmīga sadarbības pieredze ar starptautiskiem akcionāriem, sadarbības partneriem, izcilas starptautisku pārrunu vadības un attiecību uzturēšanas spējas, kā arī pieredze darbam regulētos vai daļēji regulētos tirgus apstākļos ir būtiska priekšrocība.

Kā priekšrocība iespējamajiem kandidātiem tiks uzskatīta arī izpratne par likumdošanas procesu un lobismu, pieredze enerģētikas sektorā vai ar tehnoloģiski sarežģītiem procesiem un bīstamajām vielām, izcila komercizpratne, spēja operēt ar uzņēmuma finanšu rādītājiem, pieredze veiksmīgu investīciju projektu realizēšanā.

Kandidātiem esot jābūt arī tādām īpašībām kā augstas ētikas normas, lojalitāte, godīgums, nesavtīgums, mērķtiecība, spēja noteikt prioritātes un spēja strādāt augsta stresa apstākļos, kā arī pacietība, diplomātija, izcilas oratora spējas, izcili augsts intelekts, lieliska reputācija un pozitīvs tēls tirgū.

Kā norādīts sludinājumā, «Latvijas Gāzes» valdes priekšsēdētājam jāspēj nodrošināt uzņēmuma ilgtspējīgu attīstību mainīgos apstākļos, ieskaitot tādus izaicinājumus kā enerģētikas tirgus liberalizācija, uzņēmuma restrukturizācija, iespējamas izmaiņas gāzes piegādes avotu izvēlē, iespējama akcionāru struktūras maiņa un citus.

Valdes priekšsēdētāja galvenie pienākumi iekļaujot, bet neaprobežojoties ar uzņēmuma struktūrvienību un ikdienas saimnieciskās darbības vadību, valdes darbības vadību un personisku atbildību par darbu ar Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisiju, Saeimas komisiju un valdību jautājumos par dabasgāzes tarifiem un grozījumiem Enerģētikas likumā.

No iespējamajiem valdes locekļiem tiek prasītas lieliskas latviešu, angļu un krievu valodas zināšanas, augstākā izglītība, kopējā darba pieredze vismaz 10 gadi, vismaz piecu gadu pieredze finanšu direktora, finanšu nodaļas vadītāja amatā lielā uzņēmumā ar daudzpakāpju finanšu vadības struktūru, kā arī veiksmīga pieredze vidēja līmeņa vadītāju un augsti kvalificētu speciālistu vadībā, motivēšanā un attīstībā, un pieredze darbā ar metodoloģiski sarežģītiem procesiem un sistēmām.

Kā priekšrocības kandidātiem būs papildus kvalifikācija finanšu jomā (piemēram, CFA, ACCA), - pieredze darbam regulētos vai daļēji regulētos tirgus, pieredze darbā uzņēmumā ar sarežģītu tehnoloģisko procesu un konsolidāciju ir priekšrocība. Tāpat iespējamajiem pretendentiem vēlama stratēģiskās vadības un/vai restrukturizācijas pieredze lielā uzņēmumā, kā arī investīciju analīzes pieredze.

Iespējamajiem kandidātiem esot jābūt pozitīva, atvērta attieksme, elastīgums un orientācija uz mērķi, lieliski strukturēta, loģiska pieeja, izcili augsts intelekts, augstas ētikas normas, lojalitāte, godīgums, nesavtīgums, mērķtiecība, spēja noteikt prioritātes un spēja strādāt augsta stresa apstākļos, kā arī pacietība, diplomātija, izcilas prezentēšanas un argumentēšanas spējas, lieliska reputācija un pozitīvs tēls tirgū.

"Latvijas Gāzes" valdes priekšsēdētāja un valdes locekļa kandidātu atlasi veic augsta līmeņa vadītāju meklēšanas kompānija "Pedersen & Partners. Pieteikumi tiek gadīti līdz 2015.gada 26.jūnijam. Uzņēmums sola, ka iepējamajiem kandidātiem tikšot nodrošināta konfidencialitāte.

Kā ziņots, ilggadējais «Latvijas Gāze» vadītājs Adrians Dāvis paziņojis, ka nolēmis pamest amatu, lai dotu vietu jauniem cilvēkiem.

Kopumā četriem valdes locekļiem, ieskaitot valdes priekšsēdētāju Dāvi, 16.augustā beigsies pilnvaru termiņš. Trīs no esošajiem valdes locekļiem darbu uzņēmumā neturpinās. Valdes priekšsēdētāja vietnieks Aleksandrs Mihejevs jau iepriekš informēja, ka nekandidēs uz valdes locekļa amatu pēc pilnvaru beigām. Savukārt valdes priekšsēdētājsDāvis un valdes locekle Anda Ulpe, lai arī aicināti atkārtoti kandidēt, tomēr ir nolēmuši darbu uzņēmumā neturpināt.

Pašreizējais valdes loceklis Gints Freibergs tika aicināts darbu turpināt, un padome ievēlēja viņu valdē no 2015.gada 16.augusta.

Valdes priekšsēdētāja vietnieka Mario Nulmeiera pilnvaru termiņš beidzas 2016.gada 31.decembrī, un viņš darbu turpinās. Tāpat «Latvijas Gāzes» padome apstiprināja jaunu valdes locekli Aleksandru Frolovu, kurš arī uzsāks darbu augustā.

Jau ziņots, ka pērn «Latvijas Gāze» nopelnīja 30,07 miljonus eiro, kas ir par 1,9% vairāk nekā 2013.gadā, liecina uzņēmuma nerevidētais 2014.gada 12 mēnešu finanšu pārskats, kas iesniegts biržā «NASDAQ OMX Riga».

«Latvijas Gāze» pērn 12 mēnešos patērētājiem pārdeva 1,29 miljardus kubikmetru dabasgāzes. Salīdzinājumā ar attiecīgo 2013.gada periodu dabasgāzes realizācija ir samazinājusies par 10,9%.

Lielākais «Latvijas Gāzes» akcionārs ir Vācijas «E.ON Ruhrgas International GmbH», kam pieder 47,2% akciju, 34% pieder Krievijas kompānijai «Gazprom», bet 16% - SIA «Itera Latvija».

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu