Dombrovskis: No finanšu tirgus viedokļa Grieķija ir samērā izolēts gadījums

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Eirozonas krīzes laikā, kas norisinājās 2010.-2011.gadā, situācijas pasliktināšanās vienā valstī radīja būtiski negatīvu ietekmi arī citās valstīs, savukārt Grieķijas krīzes gadījumā situācija ir citāda, jo no finanšu tirgus viedokļa Grieķija tiek uztverta kā samērā izolēts gadījums, intervijā aģentūrai LETA sacīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis (V).

Vaicāts, vai atbalsta programmas sniegšana Grieķijai nav balstīta vien uz vēlmi nesagraut monetāro savienību, Dombrovskis lakoniski norādīja, ka šādām bažām nav pamata. «Attiecībā uz citām eirozonas valstīm mēs nejūtam tādu būtisku nervozitāti, nemaz nerunājot par paniku. Ja salīdzina ar jau pieminēto 2010.-2011.gadu, ir daudz kas darīts, lai stiprinātu eirozonu, lai tā būtu izturīgāka pret šāda veida krīzēm,» sacīja politiķis, skaidrojot, ka tā ir fiskālās un makroekonomiskās politikas koordinācija, ieskaitot tā saukto Eiropas semestri.

«Šī uzraudzība tiešām tiek īstenota daudz stingrāk, nekā tas bija pirms krīzes. Tad arī bija stabilitātes pakta nosacījumi, taču tādu praktisku mehānismu, kā nodrošināt, lai valstis tos arī pilda, īsti jau nebija,» atzina Dombrovskis, piebilstot, ka ir izveidota arī Banku savienība, vienotais uzraudzības mehānisms attiecībā uz visām sistēmiskajām bankām. «Faktiski finanšu sektors ir daudz robustāks, nekā tas ir bijis līdz šim,» pauda EK viceprezidents.

Savukārt, atbildot uz jautājumu, kādēļ tādā gadījumā EK atrodas Grieķijas izstāšanās no eirozonas jeb tā dēvētais «Grexit» plāns, Dombrovskis atgādināja, ka sarunas ar jauno Grieķijas valdību norisinājās gandrīz pusgada garumā, taču tam nesekoja būtisks progress. «Bija daudz nepārdomātu ekonomisku lēmumu, tāpat bija daudz nepārdomātas retorikas, kā rezultātā Grieķijas ekonomika, kurai šogad bija paredzēta izaugsme, ir atgriezusies recesijā. Redzot šo sarunu gaitu, no dalībvalstu puses izskanēja viedokļi, lūgumi izstrādāt alternatīvus scenārijus,» sacīja politiķis.

Runājot par pašu plānu, viņš norādīja, ka būtiskākie aspekti, kas tajā minēti, saistīti ar to, kādā veidā novērst finanšu krīzes izplatīšanos uz pārējām eirozonas valstīm. Dombrovskis gan mierināja, ka Eiropas Centrālās bankas (ECB) rīcībā ir nopietni līdzekļi, lai novērstu finanšu nestabilitātes izplatīšanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu