LTRK skeptiska par bēgļu integrāciju Latvijas darba tirgū

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Bez spēcīgas integrācijas politikas Latvijā uzņemtie bēgļi nespēs nodrošināt uzņēmējiem radušos darbaspēka iztrūkumu, atzina Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

«Latvijai prioritāri un neatlaidīgi sākotnēji būtu jārisina demogrāfijas problēm

as, jo katru dienu dzimstības, mirstības un emigrācijas rezultātā zaudējam aptuveni 60 cilvēkus. Rodas pamatots jautājums, kurš šeit dzīvos pēc 100 gadiem?» teica Endziņš.

Tāpat viņš uzsvēra, ka stratēģiski gudri jāveido imigrācijas politika, lai Latvija kā dzīvesvieta būtu labvēlīga uzņēmīgiem un turīgiem cilvēkiem, nevis tādiem, kuru mērķis ir izmantot pabalstu sistēmu, lai izdzīvotu ikdienā. «Ir skaidrs, ka

privātais bizness jau tagad nespēj «pabarot» valstī un pašvaldībās strādājošos, kā arī sociāli neaizsargātās grupas,»

pauda Endziņš.

Tādējādi ir pamatotas šaubas, vai uzņemamie bēgļi spēs nodrošināt uzņēmējiem radušos darbaspēka iztrūkumu, atzina LTRK valdes priekšsēdētājs. «Piemēram, pašreiz trūkst aptuveni 4000 programmētāju, tūkstoš kravas auto šoferu un tā varētu turpināt šo sarakstu, taču

bez nopietnām apmācībām un spēcīgas integrācijas politikas, diez vai bēgļi spēs palīdzēt privātajam biznesam,»

klāstīja Endziņš.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis iepriekš paziņojis, ka Latvijā bēgļi ieradīsies tikai pēc tam, kad būs gatava integrācijas programma. Viņš paskaidroja, ka līdz ar to pagaidām nav precīzi zināms, kad tieši notiks pirmo bēgļu uzņemšana mūsu valstī. Kozlovskis minēja, ka tas varētu notikt drīzāk ziemā, nevis rudenī.

Viņš pauda, ka Latvijas ir ieinteresēta uzņemt ģimenes, un tas nozīmējot tikai abus laulātos un viņu bērnus, nevis brāļus, māsas un citus radiniekus. Tostarp viņš uzsvēra, ka personām, kuras iegūs bēgļa statusu, būs jāstrādā, nevis jādzīvo no pabalstiem, tomēr šobrīd vēl neesot skaidrs, kādus darbus viņi varētu darīt.

Atbilstoši Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministru lēmumam, ES dalībvalstis uzņems 54 760 bēgļus. Latvija sanāksmē palikusi pie savas pozīcijas - norādot uz gatavību brīvprātīgā kārtā uzņemt 250 bēgļus. Paredzēts, ka Eiropas migrācijas programmas ietvaros Latvija uzņems 50 bēgļus, bet mītnes vietas programmā no Itālijas un Grieķijas - 200 bēgļus.

Šā gada 6.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja, ka Latvija Eiropas ES pārvietošanas programmas un mītnes vietas maiņas programmas ietvaros divu gadu laikā solidāri uzņems 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Par katru no bēgļiem Latvija saņems sešus tūkstošus eiro Patvēruma meklētāju fondā, palīdzot bēgļiem apgūt latviešu valodu un īstenojot integrācijas politiku.

LTRK ir brīvprātīga, politiski neitrāla biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Pēc biedru skaita LTRK ir lielākā uzņēmēju nevalstiskā organizācija. LTRK pārstāv vairāk nekā tūkstoš uzņēmumu intereses valsts un pašvaldību institūcijās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu