Krievijas plānotais ziedu importa aizliegums varētu būt saistīts ar politiku

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Krievijas veterinārās un fitosanitārās uzraudzības dienesta «Rosseļhoznadzor» plāno aizliegt ziedu importu no vairākām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm, tostarp no Latvijas un Lietuvas, varētu būt saistīti ar politiku, paziņoja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

«Ļoti daudz sakritību: tiklīdz kāda valsts parāda principiālu pozīciju kādā jautājumā, tā rodas problēmas fitosanitārajā jomā,» Linkevičs teica aģentūrai BNS.

Viņš atgādināja, ka Nīderlande kopā ar Beļģiju, Ukrainu un Austrāliju Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) Drošības padomē ir iesniegušas rezolūciju ar aicinājumu izveidot neatkarīgu tribunālu par traģēdiju, kad pērnā gada 17.jūlijā virs kara plosītās Austrumukrainas tika notriekta aviosabiedrības «Malaysia Airlines» pasažieru lidmašīna «Boeing 777», kā rezultātā bojā aizgāja 198 cilvēki, vairums no tiem bija Nīderlandes pilsoņi.

Linkevičs uzsvēra, ka šī ideja «ne visiem patīk».

«Es uztveru šos faktus atsevišķi, bet neredzēt starp tiem saistību ir grūti, zinot tādu pieredzi, ka nereti izrādās, ka ir saistītas lietas, kas notiek politikā un kurām it kā nav nekā kopīga,» klāstīja Lietuvas ārlietu ministrs.

«Tā kļūst par skumju tradīciju, es ceru, ka tā tiks novērsta. Ja tādu sakritību nākotnē nebūs vai ja to kļūs mazāk, tad neviens nevilks nekādas paralēles starp politiku un tādām tehniskām lietām,» pieļāva Linkevičs.

«Rosseļhoznadzor» ir ierosinājis Eiropas Savienības valstu fitosanitārajiem dienestiem pārtraukt sertificēt no Nīderlandē izaudzētos ziedus, kas domāti eksportam un Krieviju. Iepriekš dienests paziņoja par plāniem aizliegt ziedu importu Krievijā no Nīderlandes, kā arī no Bulgārijas, Čehijas, Latvijas, Lietuvas, Polijas, Slovākijas un Ungārijas, kas veic dienesta vērtējumā nedrošas produkcijas no Nīderlandes sertifikāciju.

Linkevičs arī vērsa uzmanību uz to, kā Krievijas pārstāvji sagroza faktus par Lietuvu, tomēr Kaļiņingradas apgabala gubernatora Nikolaja Cukanova izteikumus, ka Lietuvā palikuši vien 1,4 miljoni iedzīvotāju, nodēvēja par «nožēlojamu kļūdu».

«Gubernatora kļūda - iespējams, ka tā arī ir kļūda. Cilvēks tikai divas reizes kļūdījās, nosaucot ciparus. Cerēsim, ka citos aspektos viņš būs precīzāks un tādas nožēlojamas kļūdas nākotnē neatkārtosies,» Lietuvas ārlietu ministrs sacīja aģentūrai BNS.

Lietuvas Statistikas departamenta dati liecina, ka valsts iedzīvotāju skaits jūnijā pārsniedza 2,9 miljonus cilvēku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu