LDDK: bēgļu uzņemšana ir sociālekonomiski un politiski komplekss jautājums

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Bēgļu uzņemšana ir sociālekonomiski un politiski komplekss jautājums, norāda Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK).

«Lūkojoties no Latvijas darba devēju perspektīvas, prioritāte ir nodarbināt vietējo darbaspēku, tomēr Latvijas iedzīvotāju vecuma struktūra liecina, ka jau turpmākajos 10 gados no aktīvā darba tirgus aizies (pensionēsies) vismaz 30 tūkstoši cilvēku, bet demogrāfisko tendenču dēļ tajā ienāks tikai 16 tūkstoši cilvēku. Līdz ar to

darbaspēka jautājums ir un būs aktuāls,»

norādīja LDDK.

Vienlaikus konfederācijā uzsvēra - lai cittautieši pilnvērtīgi uzsāktu darba gaitas, nepieciešams zināms integrācijas posms – valodas apguve, vietējo nozaru, klientu apkalpošanas vai citu darbam nepieciešamu aspektu pārzināšana. «Tādēļ

būtisks ir jautājums, kā tiks nodrošināta šo cilvēku integrēšana vietējā sabiedrībā,»

pauda darba devēju organizācijā.

Jau ziņots, ka iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis paziņojis, ka Latvijā bēgļi ieradīsies tikai pēc tam, kad būs gatava integrācijas programma. Viņš paskaidroja, ka līdz ar to pagaidām nav precīzi zināms, kad tieši notiks pirmo bēgļu uzņemšana mūsu valstī. Kozlovskis minēja, ka tas varētu notikt drīzāk ziemā, nevis rudenī.

Atbilstoši Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministru lēmumam, ES dalībvalstis uzņems 54 760 bēgļus. Latvija sanāksmē palikusi pie savas pozīcijas - norādot uz gatavību brīvprātīgā kārtā uzņemt 250 bēgļus. Paredzēts, ka Eiropas migrācijas programmas ietvaros Latvija uzņems 50 bēgļus, bet mītnes vietas programmā no Itālijas un Grieķijas - 200 bēgļus.

Šā gada 6.jūlijā Ministru kabinets apstiprināja, ka Latvija Eiropas ES pārvietošanas programmas un mītnes vietas maiņas programmas ietvaros divu gadu laikā solidāri uzņems 250 bēgļus, kuriem ir nepieciešama starptautiskā aizsardzība. Par katru no bēgļiem Latvija saņems sešus tūkstošus eiro Patvēruma meklētāju fondā, palīdzot bēgļiem apgūt latviešu valodu un īstenojot integrācijas politiku.

LDDK ir Latvijas lielākā darba devēju organizācija. Tās biedri nodarbina 41% no visiem Latvijas darbaspējīgajiem iedzīvotājiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu