Uzņēmējs: Valstij nav jāfinansē «start-up» bizness

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Shutterstock

Uzņēmējdarbības sākšana prasa apzināties personisko risku, un valstij nevajag tērēt nodokļu maksātāju naudu jaunuzņēmumu jeb «start-up» uzņēmumu finansēšanai, norāda uzņēmējdarbības pasniedzējs un biznesa simulāciju izstrādātāja «Experiential Simulations» līdzdibinātājs Juris Ulmanis.

Kā stāsta Ulmanis, valdības granti būtībā ir nodokļu maksātāju nauda, kas grūti nopelnīta un nodokļu veidā atdota valstij kopējā labuma vārdā, kā, piemēram, publiskajai drošībai, izglītībai, veselības aprūpei, un šīs naudas atdošana privātpersonām, kas vēlas būt uzņēmēji un attīstīt «stārtapus», neietilpst šajā kategorijā. «Silīcija ielejā šādu uzņēmējdarbību, kas saņem valdības grantus jeb «bezmaksas naudu», sauc par «grantu uzņēmējdarbību» jeb «grantepreneurship»,» sacīja Ulmanis.

Ulmanis gan norāda, ka mazie uzņēmumu un «start-up» uzņēmumi ir ekonomikas pamatā. «Tas darbojas ASV, un var būt ļoti svarīgi Latvijā, kur saskaņā ar Centrālās statistikas pārvaldes datiem 95% uzņēmumu ir mazāk par 15 darbiniekiem,» turpina Ulmanis. «Bet realitātē lielākā daļa šo uzņēmumu līdzekļus savam privātajam biznesam atraduši paši.»

«Uzņēmējdarbība pēc definīcijas nozīmē risku un nenoteiktību, un uzņēmējam šis risks parasti nozīmē attālināšanos no drošības un karjeras kāpnēm, lai radītu ko jaunu,» stāsta Ulmanis. «Realitāte rāda, ka deviņi no 10 «stārtapiem» izgāžas.»

«Vai valdībai ar nodokļu maksātāju naudu jāpiedalās šajos riskantajos un privātajos pasākumos?» jautā Ulmanis. «Vai tie politiķi, kas apstiprināja finansējumu, vai birokrāti, kas pārvalda tā izlietojumu, uzņemsies atbildību, ja «stārtaps» būs neveiksmīgs? Visticamāk, ka nē.»

««Grantepreneurship» sistēma ir neveiksmes recepte,» turpina Ulmanis. «Valdība atdod naudu, politiķi un birokrāti neatbild, uzņēmējs darbojas bez finansiāla riska, un lielākais zaudētājs ir nodokļu maksātājs.»

«Īsta uzņēmējdarbība uzņemas visu risku un saņem visus darba augļus, un «grantepreneurship» nav nekāda sakara ar Bilu Geitsu, Stīvu Džobsu, Marku Zukerbergu un vismazāk jau ar nodokļu maksātāju smagi pelnīto naudu,» piebilst Ulmanis.

«Experiential Simulations» ir Kanādā reģistrēts uzņēmums, kas nodarbojas ar tā saucamo «nopietno spēļu» veidošanu. Pašlaik uzņēmuma izstrādātā biznesa simulācija «Traction» ir 18 gājienu spēle, kurā spēlētājs iziet cauri visiem uzņēmuma darbības cikliem, sākot ar uzņēmuma nosaukumu, investīciju piesaisti, produkta izstrādi un izplatīšanu, par katru darbību saņemot noteiktu punktu skaitu. To savā mācību procesā pielieto 13 universitātes Ziemeļamerikā un Eiropā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu