ZM: Akcīzes noteikšana atsevišķām pārtikas produktu grupām vājinās vietējo ražotāju pozīcijas tirgū

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Veselības ministrijas (VM) rosinājums ieviest akcīzes nodokli atsevišķām pārtikas produktu grupām - šokolādei, sālim, cukuram un citiem produktiem - vājinās vietējo ražotāju pozīcijas tirgū, norāda Zemkopības ministrijā (ZM).

ZM pārstāve Dagnija Muceniece atzīmē, ka ZM neatbalsta šo VM priekšlikumu un pievienojas Finanšu ministrijas (FM) argumentam, ka jaunu nodokļu ieviešanai un administrēšanai nepieciešami papildu finanšu līdzekļi, kā arī tam, ka tā paredz sarežģītu administrēšanu un kontroli. Tāpat nav iespējams pārliecināties par akcīzes nodokļa nomaksu, kā arī pastāv risks palielināties minēto produktu nelegālajam apgrozījumam.

«Turklāt pašreizējā situācijā, kad pārtikas nozare izjūt Krievijas noteiktās importa ierobežošanas politikas ietekmi un cīnās par jauniem eksporta tirgiem un arī par pozīciju vietējā tirgū, šāds VM priekšlikums ir neatbalstāms pēc būtības,» uzsver ZM pārstāve.

Viņa skaidro, ka papildu nodokļa ieviešana vēl vairāk vājinātu pārtikas ražotāju konkurētspēju kā vietējos, tā arī eksporta tirgos. Turklāt citu valstu, piemēram, Dānijas, pieredze liecina, ka šādu nodokļu ieviešana ne tikai nesasniedz savu mērķi, bet arī vājina vietējo ražotāju pozīcijas tirgū.

Jau ziņots, ka VM ir sagatavojusi priekšlikumus nākamā gada budžeta ieņēmumu palielināšanai par teju 30 miljoniem eiro un šī mērķa sasniegšanai rosina noteikt akcīzes nodokli arī šokolādei, sālim, cukuram, augu aizsardzības līdzekļiem un citiem produktiem, pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Pret šādu VM ieceri iestājas arī nozares pārstāvji. Latvijas Pārtikas uzņēmumu federācijas padomes priekšsēdētāja Ināra Šure atzina, ka VM ierosinājumi noteikt akcīzes nodokli vairākām pārtikas produktu grupām un bezalkoholiskajiem dzērieniem var «iedzīt bedrē» pārtikas nozari.

Arī pārtikas ražotāja «NP Foods» pārstāve Dana Erciņa-Užāne atzina, ka VM priekšlikums ir vērtējams ļoti negatīvi, turklāt tas vairākus produktus sadārdzinās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu