Dombrovskis: balsojums pret aizdevēju piedāvājumu nestiprinās Grieķijas pozīciju sarunās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Balsojums pret starptautisko aizdevēju piedāvājumu svētdien gaidāmajā referendumā Grieķijā nestiprinās tās pozīciju sarunās ar starptautiskajiem aizdevējiem, kā to apgalvo Grieķijas valdība, piektdien publicētā intervijā Vācijas laikrakstam «Die Welt» teicis Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

«Būtu nepareizi domāt, ka «nē» stiprinās Grieķijas pozīciju sarunās. Patiesībā ir pretēji,»

sacīja bijušais Latvijas premjerministrs, kurš valdību vadīja starptautiskā aizdevuma programmas laikā.

Grieķijai situācija ir «būtiski sliktāka nekā tā bija pirms nedēļas,» atzina Dombrovskis, norādot, ka pasliktinājums saistāms ar Grieķijas premjerministra Alekša Cipra negaidīto lēmumu izsludināt referendumu par valsts starptautiskā glābšanas aizdevuma nosacījumiem.

Vēlētājiem Grieķijā svētdien būs jābalso par vai pret starptautisko aizdevēju finanšu palīdzību apmaiņā pret stingrākiem taupības pasākumiem. Ciprs uzskata, ka balsojums pret tiem nozīmētu mandātu Grieķijas valdībai runāt par labākiem aizdevuma nosacījumiem.

Ciprs referendumu izsludināja sestdien pēc tam, kad sarunas starp viņa vadīto valdību un starptautiskajiem aizdevējiem beidzās bez vienošanās. Saistībā ar to Grieķija otrdien nespēja izpildīt savas saistības un veikt parāda 1,5 miljardu eiro vērtībā atmaksu Starptautiskajam Valūtas fondam.

Eiropas Savienības līderi ir brīdinājuši, ka faktiski referendums ir balsojums par Grieķijas palikšanu eiro zonā vai izstāju no tās.

«Referenduma jautājums nav nedz faktoloģiski, nedz juridiski korekts,» Dombrovskis teica intervijā «Die Welt,» paskaidrojot, ka aizdevēju piedāvājumi, par kuriem valdība uzdod jautājumu Grieķijas iedzīvotājiem referendumā, vairs nav spēkā.

«Tomēr Grieķijas iedzīvotāji nosūtīs signālu pārējai Eiropai,» piebilda Eiropas Komisijas viceprezidents.

Pat tad, ja sarunas atsāktos, «paietu dažas nedēļas, līdz varētu sākt trešo aizdevuma programmu. Lielais neskaidrības faktors ir par to, vai mēs varētu vienoties politiski,» norādīja Dombrovskis.

«Mēs strādājam, lai noturētu Grieķiju eiro zonā. Būtu bijis labāk, ja mēs būtu pagarinājuši esošo aizdevuma programmu.

Tomēr mums ir jākoncentrējas uz problēmas atrisināšanu, nevis sliktāko scenāriju izstrādāšanu,» viņš piebilda.

Grieķija, kas nonākusi lielā parādu krīzē, ir saņēmusi divus starptautiskos aizdevumus, un Eiropas Savienības dalība otrā aizdevuma programmā noslēdzās otrdien. Pirms tam vairākus mēnešus turpinājās intensīvas sarunas par aizdevuma programmas pagarināšanu, tomēr tās nevainagojās ar vienošanos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu