Vilks: «Vienotība» kļūst populistiska un arvien vairāk līdzinās ZZS

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Partijā «Vienotība» ir vērojamas negatīvas pārmaiņas un tā kļūst par tādu pašu populisti kā Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), šādu viedokli šorīt LTV pauda bijušais finanšu ministrs un «Vienotības» biedrs Andris Vilks. Vilka vērtējumā, Valda Dombrovska (V) valdība krita, jo tā pārāk ilgi centās noturēties pret ZZS iekļaušanu valdībā, bet tagad daudzi bijušie «Vienotības» līderi ir «aizdzīti uz Briseli» vai iedzīti iekšējā opozīcijā.

««Vienotība» vairs nav tāda «Vienotība», kāda tā bija, kad es tajā iestājos,» sacīja Vilks, pēc kura domām, «Vienotība» idejiski kļūst līdzīga ZZS, kuras premjera amata kandidāts Aivars Lembergs aizstāv populistiskas idejas un kurai daudz saistošāk par valstisku domāšanu ir budžeta tērēšana pozīcijas, kas ir populāras iedzīvotājiem.

Vērtējot Latvijas nākamā gada budžeta veidošanu, bijušais finanšu ministrs lēsa, ka sarunas nebūs vieglas un

būs lielas problēmas noturēt budžeta deficītu zem 1,3% no iekšzemes kopprodukta.

Vilka vērtējumā, ja politiķi piebremzētu pieteiktās un sasolītās programmas, tad budžetā varētu iztikt bez taupības pasākumiem, bet tagad izskatoties, ka solījumu izpildei nāksies kaut kam līdzekļus ņemt nost.

Savukārt runājot par situāciju Grieķijā, bijušais finanšu ministrs norāda, ka šajā gadījumā pie vainas ir populisti, kas nākuši pie varas. Ja šāda radikāla varas maiņa nebūtu notikusi, starptautisko aizdevēju programmu varētu pabeigt jau janvārī. Taču pašlaik grieķu tauta ir satracināta, bet Grieķijas valdības galvenā motivācija - neatdot parādus.

«Grieķijā par vainīgo tiks uzskatīta Merkele, kura «apraks grieķus». Tur ir anarhiska valdība, un tauta satracināta. Diemžēl, bet grieķi referendumā par aizdevēju nosacījumu pieņemšanu balsos pret.

Referendums ir Grieķijas valdības mēģinājums noturēt savu varu.

Šajā gadījumā ir pilnīgi skaidrs, ka Grieķijas valdība grib novelt atbildību uz tautu, taču šādi jautājumi ir pārāk sarežģīti, lai tos uzdotu tautai,» saka Vilks.

Vilks norāda, ka visi mēģina palīdzēt Grieķijai tik, cik vien ir iespējams, taču Grieķija izturas ļoti bezkaunīgi.

«Citas valstis tiek veiktas reformas - Spānijā, Portugālē, Itālijā izdevās tikt pāri grūtiem laikiem.

Būtībā Grieķija «uzmet» pārējās valstis.

Grieķijas galvenā motivācija - neatdot parādus, un tas var radīt kārdinājumu arī citām valstīm laist pie varas populistus,» uzskata Vilks.

Runājot par Latviju, Vilks uzsver, ka ir aplami runāt par to, ka Latvijai būtu jāmaksā Grieķijas parādi, jo lielākās iemaksas ir veikusi Vācija un Francija.

Arī Venstpils mērs nesen izteicās, ka Latvijas iedzīvotājiem nāksies maksāt par Grieķiju, taču Vilks noraida šādus izteikumus.

«Lemberga izteikumi ir pilnīgi aplami un populistiski, un būtībā viņš pats ir tā kā «Latvijas Ciprs»,»

saka Vilks.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu