VVD aiztur € 1,8 miljonu izmaksu «Skonto būvei» par darbiem Inčukalnā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Vides valsts dienests (VVD) nav samaksājis uzņēmumam «Skonto Būve» 1,8 miljonus eiro par martā veiktajiem Inčukalna sērskābo gudrona dīķu sanācijas darbiem.

«Skonto Būves» vadītājs Guntis Rāvis pavēstīja, ka uzņēmums no VVD trešdien saņēmis vēstuli, kurā norādīts, ka dienests apšauba «Swedbank» pirms četriem gadiem izsniegtās finanšu garantijas, un tādējādi nauda maksāta netikšot.

Savukārt VVD ģenerāldirektores Inga Koļegova, komentējot notikušo, norāda: «Ņemot vērā sarežģījumus projekta līguma izpildē,

VVD pieņēmis lēmumu vēlreiz rūpīgi pārbaudīt savulaik uzņēmumam «Skonto Būve» izsniegto projekta finanšu garantijas dokumentāciju.

Šādu dienesta rīcību paredz projekta līgums un VVD izmanto savas likumīgās tiesības.»

Tiklīdz pārbaude noslēgsies un dienests būs saņēmis informāciju, ka «Swedbank» izsniegtā līguma izpildes garantija ir spēkā esoša, «Skonto Būve» saņems samaksu par veiktajiem darbiem, uzsver VVD, norādot, ka dienests rakstiski ir informējis «Skonto Būve» par iecerēto dokumentācijas pārbaudi un aicina uzņēmumu būt saprotošam un uzgaidīt.

VVD informēja, ka trešdien ir notikusi abu pušu vadības tikšanās, lai pārrunātu Inčukalna sanācijas projekta līguma izpildi. Dienesta pārstāve Jūlija Ņikitina informēja, ka tikšanās beigusies bez rezultātiem. Viņa norādīja, ka abas puses pārrunājušas projekta tehniskās detaļas, kas saistītas ar Dienvidu un Ziemeļu dīķu sanāciju.

Jau ziņots, ka «Skonto būve» norādījusi, ka gudrona dīķos ir lielāks piesārņojuma apmērs. Uzņēmums paziņojis, ka Dienvidu dīķī ir par 45% vairāk indīgā materiāla, nekā sākotnēji tika norādīts. Savukārt Ziemeļu dīķī ir 14 reižu vairāk gudrona.

Tāpat ziņots, ka

VVD pieļauj iespēju pārtraukt līgumu ar «Skonto būvi» par gudrona dīķu attīrīšanu,

šādā gadījumā neizslēdzot tiesvedības.

2010.gada septembrī starp VVD un «Skonto būve» tika noslēgts iepirkuma līgums «Vēsturiski piesārņotās vietas «Inčukalna sērskābie gudrona dīķi» projektēšana un sanācijas darbi» par 28 498 514,21 eiro.

2014.gada maijā VVD un «Skonto būve» parakstīja grozījumus sanācijas darbu līgumā, sanācijas darbu līguma summa tika palielināta līdz 42 674 971,43 eiro saistībā ar sērskābā gudrona izpētītajām netipiskajām īpašībām un ar tām saistīto sanācijas procesa organizatorisko un tehnisko risinājumu maiņu.

Atbilstoši spēkā esošajam līgumam līdz 2015.gada vasarai jāpabeidz piesārņotā ūdens nosūkšana un attīrīšana no pirmā slāņa Dienvidu dīķī, kā arī divu slāņu ekskavācija un apstrāde. Dīķa aizpildīšana ar speciālu materiālu jāpabeidz līdz 2015.gada septembrim, un tad dīķa teritorija tiks pārklāta ar pretinfiltrācijas materiālu.

Vienlaikus līdz 2015.gada jūlijam jāveic sērskābā gudrona un smilts maisījuma ekskavācija no Ziemeļu dīķa, kā arī utilizācija. Ziemeļu dīķa aizpildīšana un labiekārtošana jāpabeidz 2015.gada augustā.

Atbilstoši noslēgtajam līgumam sanācijas darbus Dienvidu dīķī plānots veikt līdz 2015.gada 31.oktobrim, savukārt Ziemeļu dīķī - līdz 2015.gada 8.augustam.

Inčukalna gudrona dīķi ir viena no piesārņotākajām vietām Latvijas teritorijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu