Prezidents Bērziņš: visi saprot, ka Grieķijas parādi netiks atmaksāti

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Visi saprot, ka Grieķijas parādi netiks atmaksāti un šobrīd esam tuvu Grieķijas parādu norakstīšanai, uzskata Valsts prezidents Andris Bērziņš.

«Pēc mana uzskata - situācija ir pilnīgi skaidra. Šis parāds ir tik liels, ka visi saprot - tas netiks atmaksāts. Šī ir faktiski laika pirkšana - kaut ko dodot, kaut ko runājot - velk vienkārši laiku. Iespējas atmaksāt nav nekādas,» teica Valsts prezidents.

Bērziņš norādīja, ka patiesībā nauda ir Grieķijai, bet zaudētāji ir visi pārējie. «[Grieķijas] maksātnespēja Vācijai izmaksātu vismaz 1000 eiro uz iedzīvotāju. Ja Grieķija paziņos par savu maksātnespēju, tas nozīmē parādu norakstīšanu. Es domāju, ka mēs esam ļoti tuvu šai situācijai. Neviens nedomā, ka kādreiz tur kāds kaut ko atmaksās. Doma ir tikai pavilkt laiku,» uzskata Bērziņš.

Jau ziņots, ka eiro zonas valstu finanšu ministri sestdien nolēma nepagarināt Grieķijas starptautiskā aizdevuma programmu pēc tās pašreizējā beigu termiņa 30.jūnija, reaģējot uz Grieķijas valdības lēmumu 5.jūlijā rīkot referendumu par kreditoru priekšlikumiem šīs programmas pagarināšanai.

Starptautiskie aizdevēji - Eiropas Komisija (EK), Eiropas Centrālā banka (ECB) un Starptautiskais valūtas fonds (SVF) - piektdien piedāvāja Grieķijai pagarināt aizdevuma programmu par pieciem mēnešiem, kuru laikā tā saņemtu 12 miljardus eiro, tomēr, lai tas notiktu, Grieķijai nedēļas nogalē bija jāpanāk vienošanās un parlamentam steidzami jāapstiprina aizdevēju pieprasītās reformas.

Svētdien Eiropas Centrālā banka (ECB) nolēma nepalielināt ārkārtas finanšu palīdzību Grieķijas bankām, bet saglabāt to esošajā līmenī.

Grieķijai ir nepieciešami finanšu līdzekļi, jo otrdien, 30.jūnijā, tai jāatmaksā 1,6 miljardi eiro no sava parāda Starptautiskajam Valūtas fondam (SVF).

Ja Grieķija kļūs maksātnespējīga, tiek pieļauta iespēja, ka tai būs jāatstāj eiro zona.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu