Latviete Grieķijā: Sliktāk kļūt vairs nevar

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Ja Grieķija pamestu eirozonu, nekas briesmīgs nenotiktu, jo tāpat jau sasniegts zemākais punkts. Šādu viedokli raidījumam «LNT Ziņas» pauda Grieķijā dzīvojoša latviete Gunta Poiša.

«Vietējā līmenī nekas nemainīsies. Proti, sliktāk nevar palikt,» uzskata latviete. Viņas vīrs, grieķis Spiross, 5.jūlijā gaidāmajā referendumā balsošot pret starptautisko aizdevēju prasībām.

Poišas ģimene dzīvo mazā ciematā Jonijas jūras ieskautajā Lefkadas salā. Tajā ir ap 22 000 iedzīvotāju. Viņas grieķu ģimenei pieder restorāns salas dienvidos – Kontarenas ciemā. Tur tas ir vienīgais uzņēmums. Tiesa, trīs kilometru attālumā atrodas Vasiliki, vindsērfotāju paradīze. Poiša Grieķijā dzīvo jau sešus gadus un kopā ar vīru audzina divus bērnus.

Valdības noteiktos ierobežojumus, nespējot vienoties ar starptautiskajiem aizdevējiem, viņa uztver bez panikas. «Liela daļa tādu biznesu kā mums strādā ar skaidru naudu un, ja ir skaidra nauda, kaut kā jau tu tiec galā,» skaidro Poiša.

Tomēr pret iespējamām nekārtībām viņa nodrošinās. «Kad tiksim ārā no mājas šodien, pirmais, kas mums jāizdara: jāņem mašīna un jābrauc uzpildīt pilnu bāku benzīna. Tāpēc ka nevar zināt, kad beigsies benzīns un kad tas būs. Bet

tādas situācijas mums gadās arī laiku pa laikam, kad ir streiki.

Vienīgi neviens nezina – varbūt šoreiz būs ieilgums,» spriež Gunta.

Salinieku atbalsts valdības īstenotajai politikai esot pārliecinošs.

«Nav runa par to, ka Grieķija negrib atdot parādu, tāpēc ka tā ir poza.

Ir runa par to, ka reāli mēs varam atdot parādu, un tad slimnīcas, kas jau tā ir kritiskā stāvoklī, būs vēl kritiskākā, visi pensionāri tāpat – vienkārši nav tās naudas! No kā mēs to paņemsim? Tas nozīmē, ka tu atņem tiem, kuriem jau tā nav nekā,» vērtēja latviete.

Uz salas esošajā valsts slimnīcā nav pat bērnu ārsta, tuvākais – 200 kilometru attālumā. Ciešākas saites ar Eiropu radot bažas par centralizācijas pastiprināšanos.

Guntas ģimene uz Latviju bēgt netaisās. Lai gan restorāna viesi neapēstās porcijas vairs neatstāj uz šķīvjiem, bet lūdz iesaiņot līdzņemšanai, un grieķi vakariņas ārpus mājas ēd retāk, tā tas esot jau pēdējos piecus gadus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu