Tiesībsargs: Aviopasažieru datu vākšana būtiski ietekmēs personu cilvēktiesības

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Fizisko personu datu vākšana no gaisa pārvadātājiem būtiski ietekmēs personu cilvēktiesības, tostarp tiesības uz privāto dzīvi, pārliecināts tiesībsargs Juris Jansons.

Minēto datu vākšanu, glabāšanu, apstrādāšanu un sniegšanu likumā noteiktajām institūcijām, kā arī citām valstīm paredz Valsts sekretāru sanāksmē izsludinātais likumprojekts «Pasažieru datu apstrādes likums, kas pilnvaro Drošības policiju veikt iepriekšminētās darbības».

Vēstulē iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (V) Jansons uzsvēris, ka, lai gan noziegumu, teroristu nodarījumu novēršana un atklāšana ir atzīstami par leģitīmiem mērķiem, likumprojekts jau sākotnēji izraisa šaubas un bažas par cilvēktiesību ierobežojumu samērīgumu.

Jansons aicinājis Kozlovski personiski pievērst uzmanību likumprojekta anotācijai, kura nonāk pretrunā ar likumprojektā paredzēto, kā arī neatbilst prasībām par ietekmes novērtējumu. Piemēram, lai arī likumprojekts jāizstrādā atbilstoši starptautiskajām saistībām, anotācijā skaidri norādīts, ka tas šo jomu neskar. Tāpat pēc anotācijas secināms, ka arī sabiedrības līdzdalība nav neieciešama, jo likums šo jomu neskarot, uzsvēris Jansons.

Tiesībsargs vērsa uzmanību, ka likumprojekts tā pašreizējā redakcijā rada daudzus jautājumus par fizisko personu datu apstrādes apmēriem, iesaistīto institūciju daudzumu un leģitimitāti fizisko personu datu iegūšanā, datu apstrādes uzraudzību un personas datu izmantošanu vienīgi sākotnēji paredzētajam mērķim.

Jansons uzskata, ka šī likumprojekta izstrādi būtu bijis nepieciešams skatīt kopsakarā ar citiem ar to saistītiem normatīvajiem aktiem, lai izvērtētu tā ietekmi uz cilvēktiesībām.

Līdz ar to Tiesībsarga birojs pievērsīs pastiprinātu uzmanību likumprojekta izstrādes gaitai, lai nodrošinātu tā atbilstību Satversmei un starptautiskajiem cilvēktiesību dokumentiem.

Kā ziņots, cīņā pret terorismu un smagiem noziegumiem Iekšlietu ministrija (IeM) izstrādājusi Pasažieru datu apstrādes likumu, kas Drošības policijai (DP) dos tiesības izmantot un uzglabāt aviopasažieru datus. IeM arī izstrādās grozījumus likumā, kas paredz sodu, ja pasažieru pārvadātāji atteiksies nodot datus DP.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu