EM: darba samaksas kāpums šogad Latvijā būs mērenāks nekā pērn

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Latvijā darba samaksas kāpums šogad būs mērenāks nekā pērn, norāda Ekonomikas ministrijas (EM) Ekonomiskās attīstības un darba tirgus prognozēšanas nodaļa Ieva Šnīdere.

«EM prognozē, ka kopumā šogad turpināsies darba samaksas pieaugums, bet tas būs mērenāks nekā 2014.gadā,» sacīja Šnīdere, piebilstot, ka ekonomikas aktivitāšu pieaugums veicinās darba samaksas kāpumu arī turpmākajos ceturkšņos.

Viņa norādīja - lai gan darba samaksas kāpums 2015.gada pirmajā ceturksnī Latvijā bija mērenāks nekā vidēji 2014.gadā, tomēr tas ir straujāks nekā 2012.-2013.gadā. Vidējās bruto darba samaksas pieaugums šogad lielā mērā ir saistīts ar minimālā atalgojuma izmaiņām kopš 2015.gada 1.janvāra.

Šnīdere atzīmēja, ka, tāpat kā iepriekšējā gadā, arī šogad pirmajā ceturksnī privātajā sektorā darba samaksa pieauga straujāk - par 6,9%, savukārt sabiedriskajā - par 5%. Tomēr

vidējā bruto darba samaksa sabiedriskajā sektorā bija par 4,7% lielāka nekā privātajā sektorā -attiecīgi 809 eiro un 773 eiro.

Viņa arī minēja, ka darba samaksa 2015.gada pirmajā ceturksnī pieaugusi visās tautsaimniecības pamatnozarēs, izņemot finanšu un apdrošināšanas sektoru, kur vidējā bruto darba samaksa samazinājusies par 0,4%. «Jāatzīmē, ka šajā nozarē bija straujākais darba samaksas kāpums iepriekšējā gada pirmajā ceturksnī,» piebilda Šnīdere.

Tāpat viņa norādīja, ka straujākais darba samaksas pieaugums 2015.gada pirmajā ceturksnī, salīdzinot ar iepriekšējā gada atbilstošo periodu, bija izmitināšanas un ēdināšanas pakalpojumu nozarē un administratīvo un apkalpojošo dienestu darbībā, kā arī operācijās ar nekustamo īpašumu un tirdzniecībā.

Latvijas galvenajā eksporta nozarē apstrādes rūpniecībā 2015.gada pirmajā ceturksnī darba samaksa bija par 7,6% lielāka nekā pirms gada. Tā pieauga visās apstrādes rūpniecības apakšnozarēs, tomēr visstraujākais pieaugums gada laikā bija citu transportlīdzekļu ražošanā - par 14,4%, dzērienu ražošanā - par 12,4%, datoru, elektrisko un optisko iekārtu ražošanā - par 11,8% un pārtikas produktu ražošanā - par 11%. Mērenāks darba samaksa pieaugums bija elektrisko iekārtu ražošanā - par 8,6%, mēbeļu ražošanā - par 8,2%, kokapstrādē - par 7,8% un papīra izstrādājumu ražošanā - par 7,6%. Savukārt pārējās apstrādes rūpniecības nozarēs vidējās bruto darba samaksas pieaugums bija mazāks par 7%, klāstīja Šnīdere.

Jau ziņots, ka Latvijā mēneša vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa šogad pirmajā ceturksnī bija 785 eiro, kas ir par 6,1% jeb 45 eiro vairāk nekā 2014.gada attiecīgajā laika periodā. Tostarp privātajā sektorā 2015.gada pirmajā ceturksnī vidējā bruto darba samaksa bija 773 eiro, sabiedriskajā sektorā - 809 eiro, bet vispārējās valdības sektorā - 757 eiro. Privātajā sektorā algas gada laikā augušas straujāk - par 6,9%, savukārt sabiedriskajā sektorā pieaugums bijis par 5%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu