Rantiņš: pašā KVV vajadzētu sakārtot vēl daudz lietu pirms prasību izvirzīšanas valstij

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Liepājas metālapstrādes uzņēmumā «KVV Liepājas metalurgs» (KVV) vajadzētu sakārtot vēl daudz lietu pirms prasību izvirzīšanas valstij, uzskata Latvijas Mašīnbūves un metālapstrādes rūpniecības uzņēmēju asociācijas vadītājs Vilnis Rantiņš.

Viņš norādīja, ka elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponente (OIK) ir negatīvs faktors daudziem Latvijas uzņēmumiem, taču ir jāspēj strādāt arī šādos apstākļos, turklāt KVV vēl ir daudz lietu, ko vajadzētu sakārtot kompānijas iekšienē, lai efektivizētu darbību.

Vienlaikus viņš atzina, ka tā

nav normāla situācija, ja Latvijas ražotājiem ir krietni lielākas energoizmaksas nekā citu Eiropas valstu kompānijām.

«To, ka Skandināvijā elektrība uzņēmējiem ir lētāka, vēl var saprast, taču, ja tā ir arī Vācijā un Lielbritānijā, ir sarežģīti. Tie jau ir mūsu galvenie tirgi,» teica Rantiņš.

Tāpat asociācijas vadītājs pauda gandarījumu par Ekonomikas ministrijas plāniem piemērot OIK atlaidi lielajiem ražotājiem. Darbs pie attiecīgā atbalsta mehānisma ministrijā turpinās.

Jau ziņots, ka KVV 19.maijā paziņoja par ražošanas jaudas samazināšanu un daļas darbinieku atlaišanu, jo produkcijas pašizmaksas nenodrošina konkurētspēju ar līdzīgu metalurģijas uzņēmumu produkciju citur pasaulē. Par vienu no galvenajiem iemesliem ražošanas jaudu samazināšanai KVV minēja augsto OIK. Patlaban no uzņēmuma ir atlaisti apmēram 150 darbinieku, kuriem algās un kompensācijās izmaksāti aptuveni 100 tūkstoši eiro.

Tāpat vēstīts, ka šogad 6.martā notika svinīgais KVV darbības atklāšanas pasākums un līdz maija vidum KVV bija saražojis 90 tūkstošus tonnu tērauda armatūras velmētavā. Līdz ar ražošanas atsākšanu tēraudkausēšanas cehā maija pirmajā pusē kopējais darbinieku skaits uzņēmumā sasniedza 960 darbinieku.

Līgums par maksātnespējīgā «Liepājas metalurga» pamatražotnes pārdošanu Ukrainas kompānijai KVV tika parakstīts pērn 2.oktobrī. Ukrainas uzņēmums par «Liepājas metalurga» pamatražotni maksās 107 miljonus eiro vairākos maksājumos 10 gadu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu