Vilks: Pirms nodokļu izmaiņām būtu jārevidē budžeta izdevumi

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Kaut arī no sarunas par nodokļu izmaiņām tuvākajos gados, visticamāk, izvairīties nevarēs, vispirms būtu jārevidē valsts budžeta izdevumi, uzskata bijušais finanšu ministrs Andris Vilks (V).

Vilks pauda viedokli, ka Latvijā tuvākajos gados par nodokļiem būs jārunā, iespējams, gan par to paaugstināšanu, gan samazināšanu. No šīs sarunas nevar izvairīties, piebilda Vilks, norādot, ka līdzīgas tendences vērojamas arī citās Eiropas valstīs.

Bijušais ministrs vispirms gan iesaka «parevidēt pieteiktos izdevumus», kā arī paskatīties uz bāzes izdevumiem. Ja izdevumus izdotos «labi parevidēt» un ekonomikas izaugsme būs lielāka par prognozēto, tad vajadzība pēc konsolidācijas krietni saruktu un nodokļu jautājumus varētu atlikt, skaidroja Vilks. Viņš uzskata, ka būtu nopietni jāvērtē budžeta izdevumu bāze, kā arī tā dēvētos nemainīgos bāzes izdevumus. «Tam vajag laiku un ļoti spēcīgu sociālo partneru iesaisti, jo politiski to nevar izcelt,» sacīja Vilks.

Tāpat jādomā par risinājumu ienākumu un sociālajai nevienlīdzībai, uzsvēra Vilks, piebilstot, ka piekrīt Finanšu ministrijas piedāvājumam par diferencēto neapliekamo minimumu. Vienlaikus varētu neatteikties samazināt darbaspēka nodokļus.

Ja izdodas atrast kopsaucēju ar sabiedrību ēnu ekonomikas mazināšanā,

izrevidēt budžeta izdevumus un atrisināt citus jautājumus, tad,

iespējams, varētu arī samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) likmi līdz 22% 2016.gadā,

kā tas arī bija iepriekš plānots.

Vilks prognozēja, ka nākamā gada valsts budžeta veidošana būs «ļoti sarežģīta», jo līdz šim ir bijis pārāk optimistisks skats uz budžeta iespējām. Jākļūst pragmatiskākiem, akcentēja bijušais ministrs, piebilstot, ka kopumā fundamentālie budžeta rādītāji nav slikti.

Kā ziņots, Finanšu ministrija paziņojusi, ka saskaņā ar 5.maijā publicētajām Eiropas Komisijas prognozēm 2016.gada budžeta sagatavošanā būs jāveic konsolidācija 0,4% no iekšzemes kopprodukta (IKP) apmērā.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) negarantē, ka saistībā ar nākamā gada budžeta veidošanu nenotiks sarunas par izmaiņām nodokļu politikā. Kā Latvijas Radio raidījumā «Krustpunktā» uzsvēra Reirs, galvenie nodokļi - pievienotās vērtības nodoklis, iedzīvotāju ienākuma nodoklis, sociālais nodoklis un uzņēmumu ienākuma nodoklis - nav celti kopš 2012.gada.

Satraukumu par iespējamo nodokļu palielināšanu pauduši uzņēmēji. Kā uzsver Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera (LTRK), valdības iecere nesamazināt iedzīvotāju ienākumu nodokli (IIN) līdz 22%, kā tas bija noteikts ar likumu, ir klaja atkāpšanās no saistībām, līdz ar to uzņēmēji nekavējoties aicina valdību uz dialogu par izveidojušos situāciju un turpmāko nodokļu politiku.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu