Piebalgs: Latvijai jāintegrējas ES elektroenerģijas tirgos; jāvērtē atkarība no gāzes

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Lai veicinātu Latvijas energoneatkarību, jānodrošina pastiprināta integrācija Eiropas Savienības (ES) elektroenerģijas tirgos, kā arī jāvērtē atkarība no gāzes, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» sacīja bijušais ES enerģētikas komisārs Andris Piebalgs.

Viņš atzīmēja, ka pirmais virziens, kurā jālūkojas, energoneatkarības veicināšanas nolūkos ir pastiprināta integrācija ES elektroenerģijas tirgos. «Mēs jau esam elektrības biržā «Nord Pool», bet vēl ir jāpabeidz Baltijas savienojums ar Zviedriju, ļoti svarīgs ir savienojums ar Poliju. Tāpat ir ļoti svarīgi, lai kompānijas izmantotu iespēju ieiet citos tirgos, bet vienlaikus ir jārēķinās, ka citi ienāk arī Baltijas un Latvijas tirgū,» teica Piebalgs.

Vienlaikus viņš minēja, ka jāvērtē Latvijas atkarība no gāzes. «Nedaudz aktīvāk nekā līdz šim mums ir jāskatās uz gāzes lietām. No vienas puses, valdība ir pieņēmusi stratēģisku lēmumu [par gāzes tirgus liberalizēšanu], bet tas vēl nenozīmē, ka iespējas piekļūt citiem gāzes tirgiem tiks izmantotas. Gāze pašlaik pasaules tirgos ir pietiekamā daudzumā, bet

mums stratēģiski ir jāvērtē, cik lielā mērā mēs nākotnē gribam būt atkarīgi no gāzes.

Līdz šim runa bija par atkarību no Krievijas gāzes, bet tagad jautājums ir, kādu gāzes patēriņu mēs vispār gribam tirgū un vai mēs to veicinām vai tieši otrādi – neveicinām. Ja gāzes patēriņš tāpat kā līdz šim krītas, tad neviens jauns spēlētājs īsti nebūs ieinteresēts uz šejieni nākt,» klāstīja bijušais ES komisārs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu