Kauns: Štrombergs lobē ātro kredītu firmu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Ātro kredītu nozarei, kuras dēļ daudz Latvijas ģimeņu nonākušas smagā un neapskaužamā parādu jūgā, ir ļoti spēcīgs lobijs. Par to liecina sportistu Māra Štromberga un Ivo Lakuča nosūtītā vēstule Saeimas deputātiem, kuri ceturtdien lems par stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai.

TVNET rīcībā esošajā dokumentā abi sportisti vispirms uzskaita savus sasniegumus un tad raksturo BMX atbalstītāja AS «4finance» devumu šim sporta veidam.

Viņi apelē pie jaunās paaudzes - atbalsta trūkums liks zaudēt daudzus sportot gribošus jauniešus. Sportisti uztraucas, ka līdz ar izmaiņām Patērētāju tiesību aizsardzības likumā «4finance» gribēs mazāk ziedot.

Ir saprotams, ka Latvijas sportistiem trūkst naudas, tomēr ātro kredītu firmu darbības regulēšana stingrākā un caurskatāmākā formā valstiski ir svarīgāka par atsevišķu sportistu sasniegumiem.

Lakučs LTV raidījumam «Panorāma» šovakar skaidroja, ka «tas ir tīrs bizness», un neviens neiet un aiz rokas nevelk cilvēkus iekšā parādu jūgā. Viņš arī sacīja, ka vēstule esot bijusi viņu pašu iniciatīva. Lakučs noraidījis viedokli, ka BMX sporta veidam būtu viegli atrast citu atbalstītāju, jo katru reizi sportisti vērsušies pie aptuveni 50 lielām kompānijām, taču neviena neesot atsaukusies.

«Ja tiks pieņemti tādi likuma grozījumi, kādi pašreiz Saeimā tie tiek virzīti, tad diemžēl mūs būsim spiesti pārskatīt savu atbalsta stratēģiju,» stāstīja nebanku kredītu sniedzēja «4Finance» izpilddirektors Toms Jurjevs.

Viņš norādīja, ka Saeimā apriežamie grozījumi likumā konceptuāli mainīs nebanku kredītu nozari Latvijā un,

visticamāk, uzņēmums vairs nevarēšot atbalstīt lielu daļu no projektiem izglītībā, kultūrā un arī sportā.

«Mēs esam sezonas sākumā, viss ir izplānots, riteņbraukšanas federācijā mēs cenšamies to kārtību ieviest un rēķināmies ar zināmiem līdzekļiem, kādi mums ir, kādi nav. Saņemot vēstuli, bažas radās, kā to visu novedīsim līdz galam un kā būs turpmāk. Mēs jau zinām, kā ar sponsorēšanu ir un cik pretimnākoši un atbalstoši visi ir,» sacīja Ivo Lakučs.

Lakučam un Štrombergam neizprotams liekas likumprojekts, ar kuru tiks grauta daudzu uzņēmumu darbība, kas palīdzējuši sportam - tajā skaitā BMX riteņbraukšanas attīstībai, un jo īpaši jaunatnes sportam. Tā viņi raksta vēstulē deputātiem. Viņi arī jautā, kas kompensēs šī atbalsta zaudēšanu nākotnē.

«Tas jau ir tas galvenais, par ko sāp, un neizpratni jau rada, ka šādus sponsorējumus grib aizliegt, grib kāju pielikt priekšā un vienkārši to visu uztaisīt tādu nepārdomātu,» sacīja Lakučs.

TVNET jau ziņoja, ka Baltijas pētnieciskās žurnālistikas centrs «Re: Baltica» pētījis ātro kredītu nozari. Žurnāliste Inga Spriņģe LTV «Panorāmai» nozares satrukumu skaidroja: «Viens faktors, kāpēc ātro kredītu nozare uztraukusies, ka tiks ierobežota tās darbība, līdz ar to tās peļņa. Taču nekur netiek pateikts, ka viņiem ir nenormāli liela peļņa, vienkārši nenormāli liela peļņa, un šie regulējumi samazinās šo peļņu. Tā būs nevis vairs nenormāli liela, bet vienkārši liela.

Šeit nav runa par to, ko viņi saka, ka tie iznīks pilnībā, tās ir pilnīgas muļķības.

Un otrs jautājums par šo vēstuli, ko sportisti uzrakstījuši.

Man ir jautājums, vai šie cilvēki, šie konkrētie sportisti zina, kā šī nauda tiek nopelnīta,»

norādīja Spriņģe.

Spriņģe pauda, ka te ir runa par neētisku rīcību - ir sistēma, kurā naudu ir grūti atdot, jo ātro kredītu devēji prasa atdot summu vienā reizē. Tāpēc cilvēki šo kredītu atmaksu pagarina: «Šie pagarinājumi ir tā būtiskā sastāvdaļa, no kā ātrie kredīti pelna. Līdz ar to kaut kādā veidā sanāk, ka cilvēki tiek iedzīti tādā kā parādu slazdā – viņiem visu laiku ir jāaizņemas vēl un vēl, un vēl, jo viņi nevar atdot visu to summu uzreiz. To arī pierāda skaitļi, ka gandrīz 90 procenti Latvijā no pagājušajā gadā paņemtajiem kredītiem bija paņemti uz nosacījuma, ka jāatdod viss vienā reizē,» pauda Spriņģe.

Arī Banku augstskolas pētniecības daļas vadītājs Andris Nātriņš par šo aktīvo atbalstu ātro kredītu uzņēmumiem ir pārsteigts. «Man, pirmkārt jau zināms izbrīns, ka

cienījami sportisti no pateicīgiem atbalsta saņēmējiem kļūst kādā ziņā par ātro kredītu kompāniju mārketinga darbiniekiem,»

komentē Nātriņš.

Viņš gan nevaino komerciālās aktivitātēs tos, kas attīstījuši ātro kredītu biznesu, izmantojot brīvu nišu. Taču, viņaprāt, tā nav normāla alternatīva cilvēkiem, kuriem vajadzīgas mazas summas aizdevuma saņemšanai. Viņaprāt, ideālā situācijā krājaizdevumu sabiedrībām vai sociāli atbildīgām mikrokreditēšanas institūcijām vajadzētu būt lielākai lomai.

Trīs gadu laikā «4finance» BMX sporta veida atbalstam ziedojusi 28 000 eiro, šogad ziedoti 7000 eiro.

Rodas jautājums - vai svarīgāk ir atbalstīt dažus sportistus vai censties pasargāt no pārsteidzīgiem lēmumiem daudzus tūkstošus trūcīgu ģimeņu?

Piedāvājam TVNET lasītājiem pašiem iepazīties ar sportistu parakstīto dokumentu.

20150429_135548_8846.jpg

Saeima ceturtdien, 30.aprīlī, turpinot izskatīt 23.aprīļa sēdes darba kārtību, otrajā lasījumā lems par grozījumiem Patērētāju tiesību aizsardzības likumā, kas paredz noteikt stingrāku regulējumu ātro kredītu izsniegšanai.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu