Dombrovskis: Kapitāla tirgus savienība ļaus naudai brīvi plūst caur ES uz vietām, kur tā visvairāk vajadzīga

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kapitāla tirgus savienība ļaus naudai brīvi plūst caur Eiropas Savienību (ES) uz vietām, kur tā visvairāk vajadzīga, Rīgā sestdien pēc ES Ekonomikas un finanšu jautājumu (ECOFIN) padomes ministru neformālās sanāksmes sacīja Eiropas Komisijas viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis.

Viņš atzīmēja, ka viena no Eiropas ekonomikas problēmām ir uzņēmējdarbības atkarība no kredītlīdzekļu piesaistes bankās. Lai atkarību mazinātu un nodrošinātu investīcijas, jāveicina kapitāla tirgus finansējuma pieejamība ES uzņēmumiem, tādēļ Eiropas Komisija par vienu prioritātēm izvirzījusi Kapitāla tirgus savienības izveidi.

Pēc komisāra teiktā, Kapitāla tirgus savienība ļaus naudai brīvi plūst caur ES uz vietām, kur tā visvairāk vajadzīga, taču, lai tas notiktu, jānoņem barjeras starp investoru līdzekļiem un investīciju iespējām.

Finanšu ministrs Jānis Reirs uzsvēra, ka Kapitāla tirgus savienība ir ilgtermiņa projekts. Tai esot jākļūst par instrumentu, ka atvieglotu investoru piesaisti uzņēmējdarbībā, jo sevišķi mazu un vidējo uzņēmumu segmentā.

Vienlaikus viņš minēja, ka katrai ES dalībvalstij jāizvērtē šķēršļi, kas traucē kapitāla tirgum attīstīties visā ES, lai kopīgi varētu mazināt finanšu tirgu fragmentāciju Eiropā.

ECOFIN normālajā sanāksmē diskutēja arī par Latvijas prezidentūras izstrādāto ES plānu nodokļu bāzes samazināšanas un peļņas pārcelšanas (BEPS) novēršanai, tā ieviešanas secību un prioritātēm.

Finanšu ministrijā pavēstīja, ka BEPS ir sekas dalībvalstu atšķirīgu nacionālo nodokļu noteikumiem. Tas ļauj mākslīgi pārnest peļņu no valstīm, kurās peļņa ir gūta, uz zemu nodokļu un beznodokļu valstīm un teritorijām. Daudzi starptautiski uzņēmumi to ir izmantojuši, lai būtiski samazinātu nodokļu saistības pret dalībvalstu budžetiem.

Ministri un centrālo banku vadītāji sēdē pievērsa uzmanību atsevišķiem ES BEPS plāna jautājumiem - grozījumiem Procentu-autoratlīdzību direktīvā un Rīcības kodeksa uzņēmējdarbības nodokļiem darba grupas turpmākajām aktivitātēm. Tāpat pārrunāja arī Eiropas Komisijas priekšlikumu par automātisko informācijas apmaiņu par nodokļu nolēmumiem.

Dombrovskis uzsvēra, ka cīņā pret izvairīšanos no nodokļu nomaksu ES jāuzņemas līdera loma.

ECOFIN sanāksme Rīgā sākās piektdien, 24.aprīlī. Ministri piektdien sprieda par ekonomikas situāciju ES, potenciālo tās izaugsmi, kā arī nepieciešamajām strukturālajām reformām ES dalībvalstīs izaugsmes veicināšanai.

ECOFIN sanāksmes notiek reizi mēnesī, un tā ir iespēja dalībvalstīm paust viedokli par plānoto ES politiku ekonomikas un finanšu jomā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu