Reirs: Pie sabalansēta nākamā gada budžeta var nonākt 3-4 mēnešu laikā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Laika nākamā gada budžeta gatavošanai pietiek un, cerams, 3-4 mēnešu laikā nonāksim pie sabalansēta nākamā gada budžeta, intervijā aģentūrai LETA pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Lai arī Finanšu ministrija (FM) pagaidām konkrētas iniciatīvas 2016.gada budžetam nav saņēmusi, tomēr publiskajā telpā izskan dažādi priekšlikumi, piemēram, no nākamā gada neturpināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) samazināšanu un palielināt minimālo algu līdz 375 eiro.

Reirs atzina, ka kopš likuma par IIN pieņemšanas ir radušies jauni apstākļi - karš Ukrainā, ekonomiskā situācija u.c., līdz ar to

FM ir mazinājusi ieņēmumu prognozes gan šim, gan nākamajam gadam.

«Tas nozīmē, ka ir jāmeklē līdzekļi, lai varētu finansēt nepieciešamās lietas, piemēram, ārējo un iekšējo aizsardzību u.c. Tā kā līdz šā gada augustam ir jāsaprot, kā iepriekšminētie apstākļi ietekmēs ekonomiku, FM ir sākusi diskusiju ar darba devējiem, kas atbalsta IIN samazināšanu, un pašvaldībām, kas neatbalsta, jo IIN samazināšana pašvaldību budžetiem ik gadu atņem 48 miljonus eiro. Katrā ziņā patlaban gatavas receptes nav, bet diskusijas vēl turpināsies,» norādīja finanšu ministrs.

Savukārt, vaicāts, ja gadījumā IIN netiek samazināts, kādas FM varētu piedāvāt alternatīvas, Reirs atzina, ka to redzēs tad, kad tiks piedāvātas jaunās politikas iniciatīvas, kas jāiesniedz līdz šā gada 1.jūnijam. «Līdz ar to patlaban neesam modelējuši situāciju,» teica Reirs.

Lūgts komentēt labklājības ministra Ulda Auguļa (ZZS) pausto, ka minimālās algas apmēru no nākamā gada varētu celt par 15 eiro, proti, līdz 375 eiro,

Reirs atzina, ka minimālās algas celšana ir svarīga, bet tam ir jānotiek līdz ar darba ražīguma celšanos.

«Gandrīz visas politiskās partijas runāja, ka četru gadu ciklā minimālā alga jāceļ līdz 500 eiro. Pēc šādas shēmas nākamgad minimālā alga būtu jāpaceļ līdz 400 eiro.

Labklājības ministra nosauktie 375 eiro ir signāls, ka minimālo algu Latvijā tik strauji nevar pacelt,»

sacīja finanšu ministrs un piebilda, ka FM vēl apsvērs Labklājības ministrijas priekšlikumu, bet pēc tam, kad FM būs apkopojusi visu ministriju iesniegtos priekšlikumus.

Jau ziņots, ka

nākamā gada fiskālā telpa būs negatīva - mīnus 0,2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jeb par 55 miljoniem eiro mazāk,

prognozēja finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

Reirs uzsvēra, ka FM pagaidām neizskata variantu, ka nākamgad kādai nozarei varētu tikt samazināts budžets. Viņš minēja, ka nākamā gada budžetā vairs netiks iekļauti tādi lieli izdevumi kā, piemēram, finansējums Latvijas ES prezidentūras nodrošināšanai, kas prasīja 50-70 miljonus eiro. «Tāpat katru gadu tiek noslēgtas citas programmas, iepirkumi utt., kam vairs nav jāatvēl nauda, un šie izdevumi vairs netiks ietverti nākamā gada budžetā,» piebilda finanšu ministrs.

Reirs informēja, ka 2016.gada budžets jāizstrādā līdz šā gada augustam, bet valdībā jāiesniedz līdz oktobrim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu