Eksperte: joprojām nezinām, kāds labums Latvijai no ES fondu līdzekļiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: ITAR-TASS/ScanPix

Latvijā nav ticis veikts vienots un liels pētījums par to, kāda ir bijusi saņemto Eiropas Savienības (ES) fondu līdzekļu ietekme uz valsts ekonomiku, norāda uzņēmuma «Eurofondi.lv» vadītāja, konsultante un semināru vadītāja Natālija Kožemjakina.

Viņa uzsver, ka līdz šim ir bijuši vienīgi atsevišķi pētījumi par dažām nozarēm. Tāpat tīmekļa vietnē «esfondi.lv» bija statistika par saņemto līdzekļu apjomu, noslēgto līgumu skaitu, kā arī iztērēto un atlikušo līdzekļu apjomu.

Latvijas Finanšu ministrija gatavoja prezentācijas par ES fondu apgūšanas gaitu un rezultātiem. No šīm prezentācijām ir zināms, ka tikuši atbalstīti vairāk nekā 7000 projektu, saremontēti ceļi 7000 kilometru garumā, apmācīti vairāki tūkstoši bezdarbnieku un tā tālāk.

Tāpat saskaņā ar Finanšu ministrijas informāciju ES fondu apguve 2014.gadā paātrinājusi Latvijas ekonomisko izaugsmi par 1,1 procentpunktu.

«Tomēr, manuprāt, Latvijā trūkst apjomīgu pētījumu par ES fondu apguvi, bet tie dati, kas ir pieejami, neatspoguļo situāciju pilnībā un neļauj apzināt problemātiskās nozares un virzienus. ES pārstāvniecība Latvijā vairākkārt ir atzinusi, ka ne visi iedalītie līdzekļi izlietoti atbilstoši paredzētajiem mērķiem. Īpaši uzsvēruši, ka pieklibo atbalsts privātajam biznesam un inovācijām,» uzsver Kožemjakina.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu