Fortum: vasarā elektroenerģijas cenas biržā varētu būt 60-65 eiro par MWh

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Elektroenerģijas biržas «Nord Pool Spot» cenas Latvijas apgabalā vasarā varētu sasniegt 60-65 eiro par megavatstundu (MWh), prognozēja siltumapgādes uzņēmuma «Fortum Jelgava» («Fortum») valdes priekšsēdētāja Ginta Cimdiņa.

Gads elektroenerģijas biržas Latvijas apgabalā sācies ar vēsturiski zemām cenām - pirmajos trijos mēnešos vidējā elektroenerģijas cena biržas Latvijas apgabalā bija 37,1 eiro par MWh.

«Elektroenerģijas vairumtirdzniecības cenas ietekmē tikai tās stacijas, kuras strādā tirgū. Latvijā pašlaik tādas ir piecas stacijas – abas «Latvenergo» termoelektrocentrāles (TEC), «Rīgas siltums», «Juglas jauda» un mēs [»Fortum«]. Pārējiem koģenerācijas staciju projektiem nav svarīgi, kas notiek tirgū, – viņi saņem maksājumus pēc tarifa, kas ir apstiprināts Ministru kabineta noteikumos. Savukārt mums un pārējiem elektroenerģijas vairumtirgotājiem ir svarīgas vairumtirdzniecības cenas biržā. Ja tās pakāptos no 40 līdz 60 eiro par MWh, tad situācija rādītos pilnīgi cita,» teica Cimdiņa.

Viņa prognozēja, ka vasarā elektroenerģijas biržas Latvijas apgabalā cena varētu sasniegt 60-65 eiro par MWh. «Mums pagaidām nav pietiekamu elektroenerģijas starpsavienojumu ar kaimiņvalstīm, un elektroenerģijas izstrāde Latvijā vasaras mēnešos ir ierobežota. Vasarā hidroelektrostacijās ūdens ir salīdzinoši maz, savukārt TEC elektroenerģijas ražošanas apjomi koģenerācijas režīmā būtiski samazinās, jo ir vasara un siltumenerģijas slodze ir tikai karstā ūdens piegādes vajadzībām. Tādēļ vasarās mēs tradicionāli nonākam vietējās elektroenerģijas deficīta situācijā un esam atkarīgi no importa. Savukārt tās valstis, no kurām mums ir jāimportē, šo situāciju ļoti labi zina. Tādēļ vasarā cenas varētu sasniegt 60-65 eiro par megavatstundu,» atzīmēja «Fortum» vadītāja.

Vienlaikus Cimdiņa minēja, ka 2016.gadā būs realizēti jaunie starpsavienojumu projekti Lietuvā. Tādējādi Latvijas zonā cenām vajadzētu samazināties līdz Skandināvijas līmenim. «Tādēļ visiem ražotājiem ir svarīgi, lai Skandināvijas cenas atgrieztos tajā līmenī, kas ir pienācīgs, lai vispār kaut ko atmaksātos ražot un pārdot. Pašlaik vairumtirdzniecības cenu līmenis biržā ir par zemu,» viņa piebilda.

«Fortum» pamatkapitāls ir 2,223 miljoni eiro - tā vienīgais īpašnieks ir Nīderlandes «Fortum Holding B.V.», liecina informācija datubāzē «Lursoft». Uzņēmums pērn, pēc neauditētajiem datiem, strādāja ar 23,9 miljonu eiro apgrozījumu un aptuveni divu miljonu eiro peļņu. Savukārt 2013.gadā kompānija strādāja ar 19,324 miljonu eiro apgrozījumu un 1,472 miljonu eiro peļņu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu