Par piena eksportu uz Ķīnu - milzīga ažiotāža; tirgus apguve - sarežģīta

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Par eksportu uz Ķīnu ir sacelta milzīga ažiotāža un pagaidām nav zināms, kādi būs Latvijas piensaimnieku Ķīnas tirgus apguves rezultāti, aģentūrai BNS sacīja piensaimniecības kooperatīva «Trikāta KS» valdes priekšsēdētājs Uldis Krievārs.

«Par Ķīnu ir sacelta milzīga ažiotāža, bet tad, kad redzēsim kādus rezultātus, tad arī varēsim vairāk spriest. Šobrīd tā liekas tāda plaša sabiedrisko attiecību kampaņa, pagaidām es vēl rezultātus neesmu redzējis. (..) Es neredzu, ka Ķīna īpaši atšķirtos no citiem pasaules reģioniem, teiksim, Eiropas, Tuvajiem Austrumiem, Japānas vai Amerikas. Reģions ir raksturīgs ar to, ka Ķīnā ir visszemākais piena patēriņš uz vienu iedzīvotāju. Ja kādam izdodas to mainīt, ļoti labi,» klāstīja Krievārs.

Vienlaikus Krievārs atzīmēja, ka Ķīnas tirgus apguve nav vienkārša, jo attiecīgajā tirgū ir sarežģīta struktūra un zems piena patēriņš. «Ar visu miljardu iedzīvotāju viņu siera patēriņš ir simbolisks. Ir dažas valstis ar diviem miljoniem iedzīvotāju, kas patērē daudz vairāk siera nekā Ķīnā. Pēc citiem produktiem tur mainās pieprasījums,» sacīja Krievārs.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka atsevišķi Latvijas piena pārstrādes uzņēmumi plāno attīstīt eksportu uz Ķīnu, tostarp Latvijas piena pārstrādātāju «Rīgas piena kombināts» un «Valmieras piens» apvienotais uzņēmums «Food Union» marta sākumā ieguva sertifikāciju produkcijas eksportam uz Ķīnu.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» iepriekš norādīja, ka Latvijas pārtikas ražotājiem ir reālas cerības uz Ķīnas tirgu, kur būtu iespējams realizēt Krievijas tirgum paredzēto produkciju pēc šīs valsts noteiktā embargo pārtikas produktu importam.

2013.gadā «Trikāta KS» konsolidētais apgrozījums bija 27,541 miljons eiro, savukārt zaudējumi bija 6,3 tūkstoši eiro.

Kooperatīvs dibināts 2003.gadā, apvienojoties 11 lielākām un mazākām Valmieras rajona zemnieku - piena ražotāju saimniecībām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu