Lietuvas enerģētikas ministrs: «Gazprom» ir par ko baidīties Lietuvā un ES

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas dabasgāzes koncernam «Gazprom» ir par ko baidīties Lietuvā un Eiropas Savienībā (ES), piektdien paziņoja Lietuvas enerģētikas ministrs Roks Masjulis, norādot, ka gāzes patēriņa samazināšanās un iespējas piegādāt gāzi no citiem avotiem var radīt Krievijas kompānijai lielus zaudējumus.

«Es domāju, ka «Gazprom» ir par ko baidīties. Mūsu mērķis ir, lai mūsu patērētaji par gāzi maksātu pēc iespējam mazāk. Vienlaicīgi ir nepieciešams aizsargāt mūsu valsts enerģētisko neatkarību, nodrošināt enerģētisko drošību. Uzbūvējuši [Klaipēdas sašķidrinātas gāzes] termināli, mēs jau varam vest sarunas ar ikvienu, un tas nodrošina, ka gāze tiek saņemta par labāku cenu, vai tas būtu «Gazprom», vai sašķidrinātā gāze,» intervijā Lietuvas sabiedriskajam radio sacīja Masjulis.

Viņš norādīja, ka nepieciešamības gadījumā Lietuva varētu iztikt bez Krievijas gāzes, bet līgums ar «Gazprom» nav obligāti jāpagarina.

«Viss būs atkarīgs no nosacījumiem. Tagad skatīsimies, kas piedāvās labākus nosacījumus (...) Mēs varam pilnīgi iztikt bez «Gazprom», īpaši tāpēc, ka gāzes patēriņš ir samazinājies,» teica ministrs.

Masjulis piebilda, ka ES ir iespējas vēl vairāk samazināt gāzes patēriņu un tādējādi dot triecienu Krievijas koncernam.

«ES ir īpaši efektīvs ierocis pret «Gazprom», kas līdz šim nav pilnībā izmantots. Tā ir enerģētiskā efektivitāte. Ir aprēķināts, ka ES varētu samazināt gāzes patēriņu par 60%, ja tā to vēlētos, Iedomājieties, ja visa Eiropas samazinās patēriņu par 60%, kāds tas «Gazprom» būs trieciens,» uzsvēra ministrs.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu