Viesabonēšanas cenu atcelšana izraisītu vietējo mobilo sakaru cenu kāpumu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu valdības uzskata, ka viesabonēšanas cenu atcelšana no 2015.gada 15.janvāra, kā to bija plānojis Eiropas Parlaments, nav praktiski īstenojama un novestu pie negatīvām sekām attiecībā uz patērētājiem, informēja Satiksmes ministrijā.

Cenu atcelšana izraisīšot vietējo mobilo sakaru cenu paaugstināšanos. To arī apstiprināja Eiropas Elektronisko komunikāciju regulatoru iestāde (BEREC) 2014.gada 17.decembra ziņojumā.

Eiropas Padome (EP) Latvijas prezidentūras vadībā uzskata, ka ir nepieciešams tālāk samazināt viesabonēšanas cenas ES. EP Latvijas prezidentūras vadībā piedāvā jaunu mehānismu, kas ar 2016.gada 30.jūniju būtiski samazinās viesabonēšanas cenas ES ietvaros.

Kā uzsver ministrijā, Latvijas prezidentūras piedāvātā risinājuma ietekmē nav gaidāma negatīva ietekme uz vietējām cenām ES dalībvalstīs. Saskaņā ar šo piedāvājumu no 2016.gada 30.jūnija operatori no patērētājiem par viesabonēšanas pakalpojumiem drīkstēs prasīt ne vairāk kā vietējo mobilo sakaru cenu - plus piecus centus par sarunas minūti, piecus centus par megabaitu un divus centus par īsziņu, kas būs ievērojams samazinājums ar pašreizējām regulētajām viesabonēšanas cenām (19 centi par zvana minūti, 20 centi par megabaitu, seši centi par īsziņu - bez pievienotās vērtības nodokļa).

Ministrijā prognozē, ka konkurences apstākļos operatori ņems vēl mazākas piemaksas, nekā norādīts, īpaši par datiem. Tāpat plānots, ka patērētājiem būs pieejams neliels bezmaksas iekļāvums (basic roaming allowance), lai par vietējām cenām, tātad bez piemaksas, segtu pamata (minimālās) izmaksas ceļojumu laikā.

Kā ziņots, ES nolēmusi vismaz līdz 2018.gadam atlikt mobilo sakaru viesabonēšanas maksas atcelšanu. Eiropas Parlaments pagājušajā gadā apstiprināja plānu, kas paredzēja viesabonēšanas maksas atcelšanu šā gada beigās. Tomēr ES Padome pieņēma lēmumu šo plānu nodot atpakaļ parlamentam atkārtotām diskusijām.

Padome gan uzsver, ka šim solim nebūšot būtiskas negatīvas ietekmes uz patērētājiem, jo varētu tikt pārskatīta pašreizējā viesabonēšanas maksas noteikšanas kārtība.

Tajā pašā laikā Eiropas Komisijai līdz 2018.gadam tiks lūgts izvērtēt, kādi papildu pasākumi varētu tikt īstenoti viesabonēšanas maksas atcelšanai.

Tikmēr Eiropas Parlamenta deputāts Gijs Ferhofstads pauda viedokli, ka šāds ES Padomes lēmums pieņemts par labu telekomunikāciju kompānijām, nevis patērētājiem. «Tas ir ļoti sarūgtinoši, (..) vienīgie ieguvēji no tā ir nacionālie telekomunikāciju operatori. Dalībvalstīm vajadzētu nokaunēties,» norādīja Ferhofstads.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu