Belēvičs līdzekļus slimnīcu kredītu apmaksai meklēšot arī sistēmas iekšienē

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Veselības ministrija (VM) līdzekļus slimnīcu aizņēmumu atmaksai neprasīs tikai no valsts budžeta līdzekļiem, bet arī meklēs veselības aprūpes sistēmas iekšienē, šodien Saeimas Ārlietu komisijas Baltijas lietu apakškomisijas sēdē deputātiem norādīja veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Viņš uzsvēra, ka

ministrija sistēmas iekšienē centīsies izskaust visus nelietderīgi izlietoto līdzekļu avotus.

Tāpat plānots strādāt, lai novērstu šādu situāciju ar slimnīcu kredītsaistībām atkārtošanos nākotnē. «Bet ir skaidrs, ka mēs vieni paši galā netiksim,» piebilda Belēvičs.

Kredītus atmaksāt vēl varētu mēģināt Rīgas Austrumu klīniskā slimnīca un Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca, bet ne Bērnu klīniskā universitātes slimnīca vai psihoneiroloģiskās slimnīcas, kurās vispār nav maksas pakalpojumu, skaidroja Belēvičs.

Kā vienu no risinājumiem viņš saskata valsts galvoto aizdevumu atmaksas nodošanu Finanšu ministrijas pārraudzībā. Viņš norādīja, ka ne Kultūras ministrijas, ne Izglītības un zinātnes ministrijas valsts galvotie kredīti par dažādām būvēm netiek apmaksāti no to budžeta.

Belēvičs arī uzsvēra, ka

jau sākotnēji nebija pareizi noteikt, ka slimnīcas pašas apmaksā savus aizdevumus.

Viņš gan piebilda, ka aizdevumus ņemt bija nepieciešams, jo tādos slimnīcu korpusos, kā tas bija pirms to atjaunošanas, darbu veikt nebija iespējams.

Tāpat Belēvičs informēja, ka šomēnes ministrijā tiks izveidota speciāla institūcija, kas uzraudzīs slimnīcu budžetus un naudas plūsmu.

«Ja nauda būs paredzēta 20 galdiem, tad nevarēs nopirkt 40 krēslus,» uzsvēra ministrs.

Jau ziņots, ka VM neplāno ar atsevišķiem lēmumiem lūgt Ministru kabinetam piešķirt uzreiz visu finansējumu slimnīcu valsts galvoto aizdevumu segšanai, bet gan rosinās nākamo gadu budžetos izveidot speciālu programmu aizdevuma apmaksai, pastāstīja VM pārstāvis Oskars Šneiders.

Aizdevumi netiktu apmaksāti uzreiz,

bet gan jau izstrādātajā aizdevuma apmaksas kārtībā, katru gadu sedzot noteiktu daļu no summas. «Tas, kas ieguldīts infrastruktūrā, lai ārstētu pacientus, jāizdala atsevišķi,» uzsvēra ministrijas pārstāvis.

Kā ziņots, valsts kopš 2002.gada 11 Latvijas slimnīcām galvojusi aizdevumus par vairāk nekā 200 miljoniem eiro, no kuriem slimnīcām saviem aizdevējiem vai bankām vēl jāatdod vairāk nekā 182 miljoni eiro, liecina Veselības ministrijas apkopotā informācija. Daudzām slimnīcām radušās grūtības ar aizdevumu atdošanu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu