Reģionu uzņēmumu problēmas - darbaspēka trūkums, neprognozējamas izmaiņas likumos

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: RIA Novosti/Scanpix

Latvijas uzņēmumiem reģionos galvenās problēmas rada darbaspēka trūkums, kā arī neprognozējamas izmaiņas likumdošanā un nodokļu sistēmā, informēja Latvijas Darba devēju konfederācijā (LDDK).

LDDK un pētnieka Ginta Klāsona pētījumā par uzņēmējdarbības vidi Latvijas reģionos secināts, ka ilgtermiņa plānošanas iespējamība, demogrāfijas negatīvo tendenču ietekme uz darba tirgu un kvalificēta darbaspēka pieejamību, nevienlīdzīgie konkurences apstākļi un riski starptautiskā mērogā, kā arī atbilstošas infrastruktūras un finanšu avotu pieejamība ir būtiskākie uzņēmējdarbības attīstības šķēršļi.

Pētījums, kurā aptaujāti uzņēmumi visos Latvijas reģionos, kā arī veiktas padziļinātas intervijas, liecina, ka tuvākajā laikā uzņēmumiem reģionos nākas saskarties ar vairākiem izaicinājumiem un spēja uz tiem aktīvi reaģēt arī noteiks tālāko izaugsmi. Par vienu no būtiskākajiem attīstības izaicinājumiem uzskatāmas demogrāfiskās attīstības tendences, proti, jau tagad Latvijā sarūk darbspējīgo iedzīvotāju skaits, bet palielinās gados veco ļaužu īpatsvars.

Kā vienu no būtiskākajiem kavēkļiem uzņēmējdarbības attīstībai pētījumā aptaujātie uzņēmēji min neprognozējamas izmaiņas likumdošanā un nodokļu sistēmā, arī dažādu nozaru uzraudzības, kontroles pasākumos. Pieredze, ka, piemēram, nodokļu sistēmā var tikt veiktas neplānotas izmaiņas, neņemot vērā uzņēmēju viedokli vai spēju efektīvi pielāgoties šīm pārmaiņām,

darba devēji ļoti bieži arī vairs neplāno savu darbību un attīstību ilgtermiņā, bet orientējas uz īstermiņa iespējām.

Tas savukārt ietekmē ekonomikas attīstību un nākotnes izredzes kopumā.

LDDK ģenerāldirektore Līga Meņģelsone uzsvēra, ka būtiskākais ir radīt labvēlīgus apstākļus un netraucēt darba devējiem strādāt, tādējādi veicinot to izaugsmi un efektivitāti.

Lai būtiski uzlabotu uzņēmējdarbības vidi ne tikai galvaspilsētā un tās tuvākajā apkārtnē, bet arī reģionos, kur būtiski panākt, lai veidotos efektīva vietējo uzņēmēju un pašvaldības sadarbība, LDDK jau piecus gadus strādā reģionālā sociālā dialoga jomā. Ir izstrādātas vairākas mācību programmas, kas bija vērstas uz darba devēju prasmju un kompetenču attīstību biznesa vadībā, uzlabojot konkurētspēju un nodrošinot biznesa ilgtspēju ar sociālā dialoga starpniecību. Apmācību un semināru kvalitāti un zināšanu praktisko lietojumu arī atzinīgi vērtējuši reģionu uzņēmēji, kuri izmantojuši izglītošanās iespēju, - 96% bijuši ar gūto pieredzi un zināšanām apmierināti, turklāt 81% novērtē, ka semināros un apmācībās gūtās zināšanas viņiem noderējušas ikdienas darbā.

Ņemot vērā, ka sekmīga sociālā dialoga attīstība iespējama tikai ilgtermiņā, pētījuma respondenti uzsver nepieciešamību turpināt dažāda līmeņa aktivitātes reģionos.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu