Dombrovskis: tuvākajos gados eiro zonu nepaplašinās

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens /LETA

Tuvākajos gados eiro zonas paplašināšanās nav gaidāma, intervijā Latvijas Radio norādīja Eiropas Komisijas (EK) viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos Valdis Dombrovskis. «Tuvākajos dažos gados diezgan droši var teikt, ka nekādas eiro zonas paplašināšanās nebūs,» teica Dombrovskis.

Viņš skaidroja, lai Eiropas Savienības (ES) dalībvalstis varētu pievienoties eiro zonai, tām vispirms jāpievienojas Valūtas kursa mehānismam II un vismaz divi gadi ir jābūt šajā mehānismā. Pēc tam, izpildot Māstrihtas kritērijus, var pievienoties eiro zonai. «Pašreiz nevienas valstis Valūtas mehānismā II nav. (..) Kaut kādas prognozes varēs sākt izteikt tikai tad, kad kāda valsts izteiks velmi iestāties valūtas mehānismā. Tuvākos dažus gadus pilnīgi noteikti eiro zonas paplašināšanās nebūs,» teica EK viceprezidents eiro un sociālā dialoga jautājumos.

Savukārt komentējot spekulācijas par Grieķijas izslēgšanu no eiro zonas, Dombrovskis uzsvēra, ka EK strādā tikai pie viena scenārija - Grieķijas palikšanas eiro zonā. «Protams šajā scenārijā ir svarīgi, lai visas puses, ieskaitot Grieķiju pildītu savas saistības,» teica Dombrovskis.

Lietuva bija pēdējā no Baltijas valstīm, kas 2015.gada 1.janvārī ieviesa eiro. Latvija pievienojās eiro zonai 2014.gada 1.janvārī, bet Igaunija - 2011.gada 1.janvārī.

Eiro zonā šobrīd ir 19 dalībvalstis - Austrija, Beļģija, Francija, Grieķija, Igaunija, Itālija, Īrija, Kipra, Latvija, Lietuva, Luksemburga, Malta, Nīderlande, Portugāle, Slovākija, Slovēnija, Somija, Spānija un Vācija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu