SVF mudina domāt par kreditēšanas stimulēšanu un tieslietu sistēmas efektivitāti

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) mudina domāt par kreditēšanas stimulēšanu un tieslietu sistēmas efektivitāti.

Banku izsniegto kredītu apmērs privātajam sektoram turpina samazināties, kas arvien vairāk ietekmēs arī investīcijas, brīdina SVF.

Dažus gadus pēc ekonomikas krīzes Latvijā produktivitāte auga straujāk nekā algas, tādējādi uzņēmumi varēja finansēt investīcijas ar uzkrātajiem ieņēmumiem. Tomēr situācija darba tirgū ir kļuvusi saspringtāka, algas ir pieaugušas, tādējādi

kreditēšanas izaugsmes atdzīvināšanai būtu jākļūst par politikas prioritāti.

Jācenšas veicināt mazo un vidējo aizņēmumu kreditēšanu, piedāvājot kredītu garantijas un attīstot kredītbirojus ar standartizētu informāciju, teikts SVF ziņojumā.

Reformas ar mērķi tālāk samazināt privātā sektora parādu slogu varētu palīdzēt atdzīvināt pieprasījumu pēc aizņēmumiem, mazināt kredītrisku uztveri un likt pamatu investīciju kāpināšanai. Lai to panāktu, būtu nepieciešams sekmēt tieslietu sistēmas efektivitāti, jo sevišķi saistībā ar bankrota procedūrām, rosina SVF. Nepieciešams veicināt iespēju risināt strīdus mediācijas un arbitrāžas ceļā, tāpēc būtu jānodrošina labāka iespēja piekļūt šīm institūcijām. Vairāk risinot strīdus ar mediācijas vai arbitrāžas palīdzību, tiktu samazināta tiesu noslodze.

SVF arī atzīst, ka nesen panāktie grozījumi Maksātnespējas likumā varētu palīdzēt uzlabot mājsaimniecību kreditēšanu.

Kā ziņots, SVF kārtējā misija Latvijā noslēdzas šodien. SVF pārstāvji tikās ar dažādu institūciju pārstāvjiem, piemēram, Latvijas Bankas, Finanšu ministrijas, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas ekspertiem.

SVF parasti ik gadu rīko divpusējas sarunas ar dalībvalstīm. To laikā SVF eksperti apmeklē valsti, apkopo informāciju par ekonomiku un finansēm, kā arī ar amatpersonām apspriež valstu ekonomisko attīstību un īstenoto politiku. Pēc tam SVF pārstāvji sagatavo ziņojumu par valsti.

Iepriekš SVF misija Latvijā uzturējās pērn decembrī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu