«Maxima» pārsteigta, bet «Rimi» - neizpratnē par pārmetumiem

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Lielveikalu tīkls «Maxima Latvija» ir pārsteigts par «Zemnieku saeimas» priekšsēdētāja Jura Lazdiņa izteikumiem, ka lielveikali atsakās iepirkt Latvijā audzētus dārzeņus. Teiktais neatspoguļojot reālo situāciju. Bet «Rimi Latvia» norāda, ka ir ļoti lielā neizpratnē par «Zemnieku saeimas» paziņojumu, jo «Rimi» gadījumā tam neesot pamata.

Pievienots «Rimi» viedoklis

«Maxima Latvija» komunikācijas vadītājs Jānis Beseris TVNET atbildēja: «Esam pārsteigti par šādiem Lazdiņa kunga izteikumiem, kas neatspoguļo reālo situāciju «Maxima Latvija» veikalos. Vietējos dārzeņus un augļus ļoti gaida mūsu pircēji, tādēļ arī pēc iespējas vairāk cenšamies viņiem tos piedāvāt.

Piemēram, šobrīd «Maxima Latvija» veikalos ir pieejamas gan vietējās bietes, sešu veidu kartupeļi un burkāni, gan sarkanie kāposti, sveramie kāposti, riekstu ķirbji, fasētie zaļie loki, salāti podiņos, dzeltenie tomāti. Tāpat «Maxima» veikalos pieejami arī pašmāju āboli.» Viņš arī norādīja, ka

Polijā audzētie kāposti, Ķīnas kāposti, burkāni un sīpoli šogad pat ir dārgāki nekā vietējo audzētāju produkcija

– attiecīgi šos produktus neiepērk no Polijas, bet gan lielākoties no pašmāju audzētājiem.

«Pirmos šā gada ražas vietējos salātus podiņos mūsu pircējiem sākām piedāvāt jau no 21.februāra. Šos pirmos salātus podiņos mums piegādā «Baltijas dārzeņi». Mēs sadarbojamies ar vairākiem vietējiem piegādātājiem, lai mūsu klientiem sniegtu visplašākās iespējas izvēlēties. Tomēr būtisks, protams, ir arī kvalitātes, cenas un izvēles faktors – lai pircējiem būtu iespēja izvēlēties dārzeņus atbilstoši viņu pirktspējai,» Beseris atzina.

Viņš arī skaidroja, ka dārzeņu cenu un pieejamību visbūtiskāk ietekmē tieši tirgus situācija, ražas sezona un, protams, laika apstākļi: «Ja pietiekamā apjomā un atbilstošā kvalitātē ir pieejama pašmāju dārzeņu raža, tad cenšamies izvēlēties tieši Latvijā audzēto, nevis importa preci.

Piemēram, ražas sezonā mūsu veikalos pārsvarā pieejami tikai Latvijas kāposti, kartupeļi, burkāni un bietes. Savukārt importēti attiecīgi tiek tie dārzeņi, kuriem Latvijā vēl nav sākusies ražas sezona vai tie Latvijā netiek audzēti pietiekamā apjomā (piemēram, baklažāni, cukīni, paprika u.c.).

Sezonas laikā mūsu veikalos vietējie dārzeņi un augļi ir līdz pat 70% no visiem piedāvātajiem dārzeņiem un augļiem.

Kā jau vairakkārt esam uzsvēruši – pircēji ir iecienījuši pašmāju dārzeņus, tādējādi arī turpmāk atbalstīsim un iespēju robežās palīdzēsim pašmāju ražotājiem. Tāpat – jebkuru neskaidrību gadījumā vienmēr esam atvērti sarunām ar ražotājiem, lai atrisinātu radušos jautājumus.»

Savukārt SIA «Rimi Latvia» vecākā sabiedrisko attiecību speciāliste Dace Valnere TVNET pauda šādu komentāru: «Esam ļoti lielā neizpratnē par «Zemnieku saeimas» paziņojumu, jo «Rimi» gadījumā tam nav pamata. Gan «Rimi», gan «Supernetto» veikalos ir pieejami visi vietējie dārzeņi: šobrīd pārdošanā ir gan Latvijas kartupeļi, burkāni, bietes, kāposti, sīpoli, kāļi, gan Latvijas tomāti, āboli, salāti un loki. Marta otrajā pusē tiek solīta arī pirmā Latvijas gurķu raža.

Dārzeņu iepirkumos allaž dodam priekšroku vietējai produkcijai.

Tiklīdz vietējā raža ir tik liela, ka spēj nodrošināt pieprasījumu, pārstājam tirgot importa produkciju. Līdz ar to ražas pilnbriedā līdz pat 90% no visiem mūsu veikalos piedāvātājiem dārzeņiem ir Latvijā audzētā produkcija.

Ja runājam konkrēti par Latvijas dārzeņu sortimentu šā gada februārī, tad, piemēram, vietējie kartupeļi «Rimi» un «Supernetto» veikalos ir 97% no visa piedāvājuma, burkāni, bietes, rāceņi – 90%, sīpoli – aptuveni 80%, galviņkāposti – 100%.

Vairākās dārzeņu grupās pat esam palielinājuši savu piedāvājumu, piemēram, šīs ziemas periodā tirgojam gan «Mežvidu», gan «Getliņu» tomātus, kas izceļas ar ļoti labām garšas īpašībām, tāpēc mūsu pircēji tos ir jau iecienījuši.

«Rimi Latvia» ir ilggadēja un laba sadarbība ar vairākiem Latvijas dārzeņu audzētāju kooperatīviem, piemēram, «Mūsmāju dārzeņiem» un «Baltijas dārzeņiem», sadarbojamies vēl ar virkni Latvijas augļu un dārzeņu audzētāju, piemēram, «Mežvidiem», «Zelta ābeli», «Ceko», «Pūres dārziem», «Baltijas ogu kompāniju», «Vecapēniem», «Dimdiņiem», «Sipeks», «ADS Pagrabu» u.c. Par «Rimi» vietējo dārzeņu sortimentu jūs varat pārliecināties, gan ieejot mūsu veikalos, gan runājot ar mūsu sadarbības partneriem.

Neskatoties uz to, ka kopējā Latvijas tirgū, protams, ir pieejami arī lētāki importa dārzeņi,

«Rimi Latvia» savos veikalos turpina un turpinās tirgot Latvijas dārzeņus tāpat kā katru gadu.

TVNET jau ziņoja: Latvijas lielie veikalu tīkli atsakās iepirkt Latvijā audzētus dārzeņus, priekšroku dodot lētākajai importa produkcijai, pirmdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» teica biedrības «Zemnieku saeima» priekšsēdētājs Juris Lazdiņš.

Viņš norādīja, ka dārzeņu audzētājiem klājas ļoti grūti pēc Krievijas embargo noteikšanas. «Polijas dārzeņi ļoti veiksmīgi ienāca Latvijas tirgū. Veikalu ķēdes nebūt nav atsaucīgas attiecībā uz Latvijas dārzeņiem - šobrīd jau parādās ziņas, ka veikalu ķēdes atsakās [pieņemt Latvijas produkciju]. Viņi saka, cienījamie bāleliņi, savu produkciju nevediet un neaudzējiet, jo mēs tik dārgi nopirkt nevaram,» klāstīja Lazdiņš.

Uz jautājumu, kuras veikalu ķēdes tā rīkojas, «Zemnieku saeimas» vadītājs atklāja, ka abas lielās veikalu ķēdes.

«Gan «Rimi», gan «Maxima» ļoti skaidri norāda, ka tik dārgus salātus vai citus dārzeņus mēs neiepirksim, mums ir pieejami tirgū lētāki, paldies par sadarbību.»

Viņš uzsvēra, ka importa produkcija ir izstūmusi Latvijas dārzeņus no tirgus. «Ar katru mēnesi izstumj arvien vairāk un vairāk. (..) Te mēs bez tādas kopīgas sadarbības gan ar lauksaimniekiem, gan pārstrādātājiem, veikalu ķēdēm, valdību, mēs to sektoru nespēsim nosargāt,» atzina Lazdiņš.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu