OECD: Latvijai jāpalielina produktivitāte un jāierobežo «burbuļa» veidošanās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Lai stiprinātu Latvijas ekonomikas konkurētspēju, valstij nepieciešams palielināt produktivitāti, uzlabot valsts sektora efektivitāti un ierobežot iespējamu «burbuļa» veidošanos, teikts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) pirmajā ekonomikas pārskatā par Latviju. Šodien Rīgā reprezentēts pirmais OECD pārskats par Latviju, kurā izvērtēta ekonomiskā situācija, galveno reformu īstenošanas process, Latvijas ekonomikas izaicinājumi, kā arī sniegtas rekomendācijas.

OECD ziņojumā norāda, ka Latvija ir panākusi ievērojamu progresu tautsaimniecības pielāgošanā un strukturālo reformu īstenošanā, kas ļāva veiksmīgi pievienoties eirozonai. Kopumā OECD ekspertu vērtējumā Latvijas iekšzemes kopprodukts šogad augs par 3,2%, bet 2016.gadā par aptuveni 3,3%.

OECD ekonomiste Ketrīna Mana šodien žurnālistiem sacīja, ka

Latvijas ekonomikas transformācija un ekonomiskā konverģence kopš 90.gadiem ir bijusi ļoti iespaidīga.

«Latvijā priekšā ir vēl daudz izaicinājumu, piemēram, jāmazina augstais sociālās nevienlīdzības līmenis un nabadzības riskam pakļauto skaits. Tāpat jāturpina strukturālo reformu īstenošana, lai novērstu šķēršļus, kas kavē Latvijas uzņēmumu produktivitātes pieaugumu un Latvijas ekonomikas ilgtspējas konverģenci ar attīstītajām Eiropas valstīm,» uzsvēra Mana.

OECD ekonomiste uzskaitīja arī rekomendācijas, kuras Latvijai būtu jārealizē. Pirmkārt, nepieciešams palielināt produktivitāti un nodrošināt noturīgu konverģenci, mazinot administratīvo slogu, uzlabojot valstij piederošo uzņēmumu pārvaldību, kā arī enerģētikas tīklu savienošanu ar citām Eiropas Savienības dalībvalstīm, turpinot profesionālās izglītības, mūžizglītības un apmācības reformas.

Aicina samazināt darba spēka nodokļus

Otrkārt, jāuzlabo valsts sektora efektivitāte, mazinot izvairīšanos no nodokļu nomaksas, uzlabojot nodokļu iekasēšanu, izvērtējot sociālo pabalstu piešķiršanas sistēmu, mazinot darbaspēka nodokļus un paaugstinot īpašuma un vides nodokļus.

Treškārt, Latvijai jāierobežo atkārtota «burbuļa» veidošanās un plīšanas riski, turpinot un pastiprinot finanšu sektora rādītāju analīzi un uzraugot nerezidentu banku aktivitātes ar mērķi pēc iespējas ātrāk noteikt un risināt finanšu stabilitātes riskus.

Ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) atzina, ka OECD ziņojums ir solis tuvāk Latvijas mērķim - kļūt par OECD dalībvalsti. Tāpat ministre norādīja, ka Latvijai patlaban ir svarīgi īstenot tādus pasākumus, kas sekmē ekonomikas produktivitātes un konkurētspējas palielināšanos, kas pilnībā atbilst OECD ekspertu sniegtajām rekomendācijām.

Saskaņā ar OECD praksi šādi ziņojumi tiek publicēti reizi divos gados.

Jau rakstīts, ka šodien Rīgā tiek prezentēts Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Ekonomikas pārskats par Latviju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu