Šadurskis pieļauj diskusiju par UIN atsevišķu atvieglojumu ierobežošanu, taču veicot nodokļa samazināšanu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Reaģējot uz informāciju par uzņēmumu ienākuma nodokļa (UIN) maksājumu atvieglojumu lielo apjomu, Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētājs Kārlis Šadurskis (V) pieļauj diskusiju par UIN atsevišķu atvieglojumu ierobežojumiem jeb modifikācijām. Tajā pašā laikā varētu pazemināt nodokļa likmi, lai gala rezultātā palielinātos budžeta ienākumu līmenis.

Piemēram, 2013.gadā UIN atvieglojumi investīciju veicināšanai bija 271,8 miljoni eiro. Rēķinot procentuāli pret UIN ieņēmumiem, minētā summa ir salīdzināma ar 75% no valsts iekasētajiem UIN ieņēmumiem. Savukārt atvieglojumi nozarēm sasniedza 80 miljonus eiro, kas ir salīdzināmi ar 21,1% no UIN ieņēmumiem, un sociālie atvieglojumi bija 22,7 miljoni jeb attiecīgi 6,3%. Šodien par to Nodokļu politikas apakškomisijas sēdē deputātus informēja Finanšu ministrijas Tiešo nodokļu departamenta direktore Astra Kaļāne.

Savukārt apakškomisijas priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis (V/RP) norādīja uz nepieciešamību ar atvieglojumiem saistībā ar reinvestēto peļņu atbalstīt mazos un vidējos uzņēmumus. Viņš skaidroja, ka šiem uzņēmējiem bieži vien nav pieejami bankas kredīti un nav brīvu līdzekļu, ko investēt savā biznesā.

Līdzīgas noskaņas izskanēja arī Latvijas Komercbanku asociācijas konsultanta Kazimira Šļakotas paustajā, kurš norādīja, ka kredītu izsniegšana mazajiem un vidējiem uzņēmumiem pagājušajā gadā kritusies par 40%. Komercbanku asociācija cerējusi uz apvienotās finanšu institūcijas darbību šīs situācijas risināšanā, taču pašlaik attiecīgās iestādes darbību nevar sajust. Ja kreditēšanas minētajā jomā piedzīvos vēl vienu kritumu, tad mazo un vidējo uzņēmumu vairs nebūs, brīdināja Šļakota.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu