Krupņikovs: daļa no 270 īpašumiem jāatdod ebreju kopienai; par pārējiem jāmaksā atlīdzība

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Daļa no 270 īpašumiem ir jāatdod ebreju kopienai, bet par pārējiem jāmaksā atlīdzība, vadoties no to kadastrālās vērtības, uzskata Latvijas Ebreju draudžu un kopienas padomes valdes loceklis Dmitrijs Krupņikovs. Viņš arī atzina, ka ebreju kopiena ir ieinteresēta, lai īpašumu restitūcijas process virzītos maksimāli ātri.

Taujāts, kā viņš vērtē ceturtdienas Saeimas balsojumu, kas atbalstīja piecu īpašumu atdošanas ebreju kopienai vērtēšanu Saeimas komisijās, Krupņikovs norādīja:

«Balsojumu Saeimā vērtējam ļoti pozitīvi. Tas ir procesa sākums.»

Krupņikovs arī atzina, ka ebreju kopiena ir ieinteresēta, lai īpašumu restitūcijas process virzītos maksimāli ātri. Tas esot saistīts ar diviem iemesliem: «Pirmkārt, kavēšanās ar šiem lēmumiem neuzlabo gaisotni Latvijā. Otrkārt, vairāki no šiem īpašumiem ir ļoti sliktā tehniskā stāvoklī. Piemēram, viens īpašums Jūrmalā jau ir atzīts par neremontējamu.»

«Tad kāda jēga ir neatdot?» reotriski vaicāja Latvijas Ebreju draudžu un kopienas padomes valdes loceklis.

Savukārt uz jautājumu, kā viņš vērtē izredzes atgūt tik lielu skaitu īpašumu, ņemot vērā rezonansi, ko izraisījusi vien piecu ēku iespējamā restitūcija, viņš atbildēja, ka nepieciešams būtu «iet šim sarakstam cauri un vienoties, kurus īpašumus mums atdod, bet par kuriem tiek piešķirta atlīdzība».

Ārlietu ministrija (ĀM) norāda, ka diskusija par ebreju īpašumu piederību ir jāturpina. Latvijas valdība dialogu par ebreju kopienu par iespējamajiem turpmākajiem risinājumiem turpinās, teica ĀM vēstnieks - preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

Savukārt aģentūras BNS rīcībā esoša neoficiāla informācija liecina, ka minēto īpašumu vērtība ir aptuveni 11 miljoni eiro.

Jau ziņots, ka Latvijas Ebreju draudžu un kopienas padomes valdes loceklis Krupņikovs ceturtdien intervijā «TV24 Rīga» sacīja, ka Ebreju kopienām Latvijā pienākas 270 ēkas, taču ne visu ēku atdošana ir iespējama.

Tāpat vēstīts, ka Saeima ceturtdien nolēma vērtēt ieceri par piecu īpašumu atdošanu ebreju kopienai. Likumprojekti nodoti Ārlietu un Juridiskajai komisijām. Ēkas atrodas Rīgā Ernesta Birznieka-Upīša ielā 12, Abrenes ielā 2, Ludzas ielā 25, kā arī Jūrmalā Kļavu ielā 13 un Kandavā Lielajā ielā 31.

«Vienotības», «Saskaņas», Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības deputāti balsoja par visu likumprojektu nodošanu komisijām, savukārt lielākā daļa Nacionālās apvienības balsoja pret, kā arī daļa atturējās kopā ar «No sirds Latvijai» deputātiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu