Tirgotāji iebilst pret RD iejaukšanos, mēģinot izbeigt alkohola tirdzniecību naktīs

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Rīgas domes mēģinājumi iejaukties tā dēvēto veikalu-kafejnīcu darbības ierobežošanā, lai regulētu alkohola tirdzniecību pēc plkst.22, ir nelikumīgi, uzskata Latvijas Tirgotāju asociācijas padomnieks Austris Kalniņš.

Viņš skaidro, ka no 2013.gada 1.augusta ir spēkā grozījumi Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ar kuriem aizliegta alkohola tirdzniecība vienlaicīgi promnešanai un patērēšanai uz vietas nakts stundās no plkst.22 līdz 8.

Šīm tirdzniecības vietām bija jāpārreģistrējas Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Akcīzes pārvaldē, ja tās vēlējās turpināt darbu nakts stundās kā kafejnīcas, vai pāriet uz darbu tikai dienā no plkst.8 līdz 22. Ja veikals-kafejnīca iepriekš bija deklarējis darba laiku no plkst.8 līdz 22, tad tam nebija jāpārreģistrējas.

«Tā kā visa alkohola tirdzniecības atļauju sistēma ir koncentrēta valsts rokās - VID Akcīzes pārvaldē -, bet pašvaldības regulē tikai izbraukuma tirdzniecību masu pasākumos un alus novietnēs, tad nav saprotamas Rīgas domes aktivitātes veikalu-kafejnīcu regulēšanā,» atzīmē Kalniņš.

Kā pastāstīja Rīgas Pašvaldības policijā (RPP), nākotnē, konstatējot neatbilstību Rīgas domes saistošajiem noteikumiem, kad nav nodrošināta speciāli atdalīta telpa alkohola lietošanai, RPP sāks lietvedību un administratīvā pārkāpuma protokolu, noformētu pēc Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa (LAPK) 169.3 panta, un nosūtīs izskatīšanai VID, kā to paredz LAPK.

Par ar akcīzes nodokli apliekamo preču, to skaitā preču, kurām piemērojams akcīzes nodokļa atbrīvojums vai atvieglojums, - iegādes, realizācijas, uzglabāšanas vai pārvietošanas (pārvadāšanas) noteikumu pārkāpšanu, kā arī par citiem šo preču aprites noteikumu pārkāpumiem - uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 70 līdz 700 eiro, bet juridiskajām personām - no 70 līdz 7100 eiro, konfiscējot šīs preces un to pārvietošanai (pārvadāšanai) izmantotos transportlīdzekļus vai bez konfiskācijas.

Pantu izskata VID Akcīzes preču pārvalde. VID arī ir tiesīgs anulēt komersantam alkohola tirdzniecības licenci.

Kā ziņots, 27.janvārī Rīgas domes deputāti apstiprināja domes saistošo noteikumu projektu par alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecības laika un vietas ierobežojumiem publiskās vietās, kas paredzēti, lai regulētu alkohola tirdzniecību pēc plkst.22 tā dēvētajos veikalos-kafejnīcās.

Noteikumi paredz, ka alkoholisko dzērienu mazumtirdzniecība Rīgā tiks aizliegta no plkst.22 līdz plkst.8 izlejamā veidā patērēšanai uz vietas tirdzniecības zālē, kurai nav nodrošināta atsevišķa ieeja un kas nav konstruktīvi atdalīta no telpas, kur iespējams iegādāties alkoholiskos dzērienus promnešanai.

Par konstruktīvi atdalītu telpu šo noteikumu izpratnē ir uzskatāma telpa, kas kā tāda fiksēta kadastrālajā uzmērīšanas lietā un kurai būvniecību regulējošos normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā piešķirta viena noteikta funkcija jeb lietošanas veids.

Paredzēts, ka noteikumi stāsies spēkā 2016.gada 1.janvārī.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu