Elektroenerģijas tirgus atvēršanu vislabāk varēs izvērtēt februārī

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Elektroenerģijas tirgus pilnīgu liberalizāciju Latvijā, tajā iekļaujot arī mājsaimniecības, varēs izvērtēt februārī, sacīja ekonomikas ministre Dana Reizniece-Ozola.

«Brīdis, kad elektroenerģijas tirgus atvēršanu varēs izvērtēt vislabāk, būs februāris, kad cilvēki saņems jaunos rēķinus. Kopumā es to, ko dara [Latvijas energoapgādes kompānija] «Latvenergo» un [elektroenerģijas sadales sistēmas operators] «Sadales tīkls», vērtēju labi. Protams, vienmēr var labāk, un man bija komentāri arī par informatīvo kampaņu. Man šķita, ka tā ir pārāk sarežģīta un neliek akcentus uz tām lietām, kas cilvēkiem ir svarīgākās, izvēloties piedāvājumus,» klāstīja Reizniece-Ozola.

Viņa minēja, ka elektroenerģijas tirgus atvēršanu Latvijā atzinīgi novērtējuši gan Lietuvas, gan Igaunijas par enerģētiku atbildīgie ministri. «Ja atceramies, tad Igaunijā bija garas rindas pie klientu apkalpošanas centriem. Šajā ziņā «Latvenergo» ar standartizēto piedāvājumu bija labi pastrādājis, un cilvēkiem, ja vien viņi nevēlējās kaut ko būtiski mainīt, viss notika automātiski. Arī Lietuvā pašlaik skatās uz šo pieredzi un ir ieinteresēti konsultēties ar «Latvenergo» un «Sadales tīklu», kā to labāk darīt,» teica ministre.

Savukārt komentējot Igaunijas energoapgādes kompānijas «Eesti Energia» meitasuzņēmuma Latvijā «Enefit» kritiku par tirgus atvēršanas modeli un elektroenerģijas pārvades jaudu problēmām uz Latvijas-Igaunijas robežas viņa atzīmēja, ka infrastruktūras stiprināšana šobrīd ir viens Ekonomikas ministrijas galvenajiem uzdevumiem. «Infrastruktūras stiprināšana ir viens nu mūsu prioritārajiem uzdevumiem. Es esmu ļoti priecīga, ka viens no Eiropas Savienības infrastruktūras savienošanas instrumenta CEF (Connecting Europe Facility) projektiem, kas ieguva atbalstu, ir tieši elektroenerģijas infrastruktūras savienojumi starp Igauniju un Latviju. Mēs arī nākamā perioda prioritāro projektu sarakstā esam iekļāvuši savienojumu izveidi starp abām mūsu valstīm. Tas ir arī mūsu interesēs, lai patērētājiem būtu papildu izvēles iespējas. Taču tādēļ ir jābūt atbilstošai infrastruktūrai, un tas [»Enefit» kritika] ir pārmetums vietā. Vienlaikus «Enefit» ir «Latvenergo» konkurents, un tādēļ viņu kritika ir jāvērtē arī no šī viedokļa,» stāstīja Reizniece-Ozola.

Vienlaikus viņa pauda gandarījumu par janvārī Baltijas valstu atbildīgo ministru parakstīto deklarāciju par apņemšanos strādāt pie reģionālajiem enerģētikas infrastruktūras projektiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu