Vietējie pircēji gaida cenu kritumu dzīvokļiem, pārdevēji cenas nesamazina

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Patlaban vietējie pircēji gaida cenu kritumu dzīvokļiem, taču īpašumu pārdevēji pieprasījuma dēļ cenas negrasās samazināt, norāda nekustamo īpašumu kompānijas SIA «Kivi Real Estate» dzīvojamā segmenta vadītājs Kristaps Jankovskis.

Gada sākumā no jauna kļuva aktuāls jautājums par «nolikto atslēgu principa» ieviešanu, kas pircējiem lika domāt par iespējamo dzīvokļu cenu samazinājumu, jo lielai daļai potenciālo pircēju rastos grūtības nodrošināt līdzekļus kredīta pirmajai iemaksai. Kaut arī vietējie pircēji izrāda lielu interesi par dzīvokļiem Rīgas centrā un tā apkārtnē, gaidot cenu samazinājumu, īpašumu pārdevēji pieprasījuma dēļ cenas negrasās samazināt, skaidro Jankovskis.

Pārdevēji šaubās, vai vasarā nekustamais īpašums maksās par aptuveni 20% lētāk,

jo viņi ir pārliecināti par saviem īpašumiem un tādējādi gaida savus pircējus. Jankovskis norāda, ka par iespējamu cenu kritumu uztraucas tie pārdevēji, kuriem kādu apsvērumu dēļ nepieciešams steidzami pārdot īpašumu vai arī pārdošanas cena ir tuvu neatmaksātā kredīta atlikumam. Pārdevēji ir gatavi runāti par atlaidi, kas ir apmēram 10% no īpašuma pārdošanas cenas. Ja radīsies apstākļi, kas liks krasi samazināt cenas,

iespējams, šādus dzīvokļus vienkārši nepārdos un pārdevēji ieņems nogaidošu pozīciju.

«Situācija varētu atrisināties, bankām un valdībai vienojoties par pircēju un kredītņēmēju izvēles pozīciju - ņemt kredītu pēc ierastās prakses vai izvēlēties «nolikto atslēgu principu» un iemaksāt 40% pirmo iemaksu nekustamā īpašuma iegādei,» norāda Jankovskis.

Patlaban vietējie pircēji par dzīvokli Rīgas centrā ir gatavi maksāt aptuveni 150 000 līdz 250 000 eiro (1500 līdz 1700 eiro par kvadrātmetru). Par šādu summu tiek meklēti dzīvokļi ar trīs vai četrām guļamistabām, bet

interese saglabājas arī par nelieliem divistabu dzīvokļiem.

Vēlamā īpašuma atrašanās vieta ir Baznīcas, Blaumaņa un Skolas ielas rajonā.

Pircēji vēlas iegādāties dzīvokļus ar izolētām guļamistabām un vairākiem sanitārajiem mezgliem daļēji vai pilnībā rekonstruētās ēkās, bet par īpašumiem neremontētās un sliktā stāvoklī esošās pirmskara ēkās interese ir minimāla. Vietējiem pircējiem ir svarīgi, lai kāpņu telpa ir remontēta, tāpat arī fasādei jābūt labā stāvoklī, savukārt dzīvoklis nereti var būt remontējams, līdz ar to nopērkams par zemāku cenu. Ja kāpņu telpa ir sliktā stāvoklī, pircēji atsakās arī no labu dzīvokļu iegādes šādā ēkā, informē Jankovskis.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu