Ušakovs: Opozīcijas runas par Rīgas finansiālo krahu - ikgadējā tradīcija

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Situācija Rīgas pašvaldības šā gada budžetā ir stabila, šodien žurnālistiem paziņoja Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC), pēc kura vārdiem galvenais budžetā vērtējamais rādītājs ir tas, ka pašvaldības ieņēmumi par 13% pārsniedzot visas uzturēšanas izmaksas.

Politiķis uzsvēra, ka nopietns rādītājs finanšu stabilitātei ir arī pašvaldības kredītreitings. Kredītreitinga aģentūra «Moody’s Investors Service», novērtējot Rīgas pašvaldības finanšu un ekonomisko situāciju, 2014.gada jūnijā paaugstināja Rīgas pilsētas ilgtermiņa attīstības kredītreitingu no Baa3 uz Baa2, nosakot stabilu reitinga nākotnes attīstības prognozi. Arī otra kredītreitinga aģentūra, kas regulāri vērtē Rīgas pilsētas pašvaldību, «Standard&Poor’s» 2014.gada novembrī paaugstināja Rīgas pilsētas novērtējumu ilgtermiņa un īstermiņa saistībām no BBB/A-2 uz BBB+/A-2, nosakot stabilu reitinga nākotnes prognozi. Pašlaik šis esot augstākais kredītreitings kopš 2008.gada.

Oponējot opozīcijas deputātu pārmetumiem par lielo pašvaldības parādsaistību summu, Ušakovs atzina, ka summa pašlaik pārsniedz 900 miljonus eiro, uzsverot, ka 2009.gadā šī summa pārsniedza vienu miljardu, kas nozīmē, ka kopumā parāda apmērs ir samazinājies.

Tikmēr, komentējot opozīcijas pārmetumus par uzņēmējdarbības neattīstīšanu pilsētā, Ušakovs sacīja, ka pašu opozicionāru budžeta priekšlikumi balstās vien sociālajā jomā - neesot iesniegts neviens priekšlikums, kas attīstītu uzņēmējdarbību.

Arī domes vicemērs Ameriks uzsvēra, ka Rīga ir gatava pilnā apjomā pildīt visas pašvaldības funkcijas.

Opozīcijas deputātu ziņojumu par paredzamo finansiālo krahu pašvaldībā Ušakovs nodēvēja par tradīciju un apgalvoja, ka krahs pašvaldībai nedraud.

Kopējie Rīgas pilsētas pašvaldības pamatbudžeta ieņēmumi 2015.gadā ir paredzēti 742,3 miljoni eiro un izdevumi 797,7 miljoni eiro, budžeta deficītam 2015.gadā veidojot 55,4 miljonus eiro jeb 7,5% no budžeta ieņēmumiem.

Rīgas domes nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) frakcijas deputāti situāciju ar pašreizējo Rīgas pašvaldības budžetu vērtējot kā neilgtspējīgu. Opozicionāri norāda, ka pašreizējā Rīgas domes sasaukuma laikā Rīgas budžeta deficīts ir sasniedzis vairāk nekā 50 miljonus eiro, kas norāda uz domes vadības nesaimniecisku darbību.

«Šāds saimniekošanas princips ilgtermiņā nav pieļaujams. Vēlāk šis parādu un deficīta slogs būs jāizsmeļ nākamajam domes sasaukumam, nevis Ušakovam,» skaidroja VL-TB/LNNK deputāti, uzsverot, ka domes sēdē šogad plānoto budžetu neatbalstīs.

Budžetu atbalstīt neplāno arī Rīgas domes «Vienotības» frakcijas deputāti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu