Latvijas paviljonu «World Expo» piedāvā aizstāt ar parku; izmaksas - 1,08 miljoni eiro

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: latviaexpo.com

Nīderlandē bāzēta starptautiskā aģentūra «Gestalt Communications» piedāvājusi Latvijai sākotnēji par sešiem, vēlāk par trīs miljoniem eiro novērtēto, valsts paviljona būvniecību starptautiskajā izstādē «World Expo 2015» aizstāt ar parku, kas simbolizētu Latviju kā mežiem bagātu valsti, vēsta laikraksts «Diena».

Uzņēmums piedāvā īstenot šo ieceri par 1,08 miljoniem eiro. Latvijai atvēlētajā teritorijā tas piedāvā izveidot pagaidu parku no 50 kokiem, 100 dažādiem krūmiem un citiem stādījumiem. Caur parku vītos koka laipa ar sānos izvietotiem ekrāniem, kuros būtu aplūkojama interaktīva izstāde, liecina laikraksta rīcībā esošā informācija.

«Gestalt Communications» vadība iepriekšējos gados īstenojusi citu valstu «Expo» paviljonu risinājumus, vairākkārtīgi - Nīderlandes. No tāmes redzams, ka savu radošo darbu šī kompānija novērtējusi par 219 200 eiro.

Šis ir viens no jaunākajiem piedāvājumiem, kas iesniegts Latvijas pusei, ziņo «Diena».

Papildu tiek vēstīs, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) sarunās ar ekonomikas ministri Danu Reiznieci-Ozolu neesot slēpusi, ka viņai kā Eiropas Savienības Padomes prezidējošās valsts

premjerei būtu ļoti nepatīkami dzirdēt iebildes no Itālijas kolēģa par dalības atsaukšanu Milānas izstādē.

Maksājumi Itālijas organizatoriem ir viens no būtiskiem Latvijas dalības izstādē sadārdzinājuma iemesliem. Premjeres preses sekretāre Aiva Rozenberga nekomentē, vai un kādas sarunas par Latvijas dalību «Expo» Straujumai jau bijušas ar itāļu amatpersonām. Tomēr zināms, ka Itālijas vēstnieks Latvijā Džovanni Polici bijis vizītē Ekonomikas ministrijā, un, lai gan amatpersonas nekomentē detaļas, neoficiāli tiek apstiprināts, ka «saruna nav bijusi diplomātiska».

Polici esot bijis tik temperamentīgs, ka, bakstot ar pirkstu līdzpaņemtajās izdrukās ar ekonomikas ministres bildi, netieši brīdinājis par sekām «šīs sievietes karjerai»,

vēsta laikraksts.

Tikmēr ministres tuvākajā lokā neoficiāli izskanējusi gatavība vērsties Ģenerālprokuratūrā, lūdzot vērtēt iespējamo valsts naudas izsaimniekošanu saistībā ar šo projektu.

Jau rakstīts, ka ekonomikas ministre vairākkārt uzsvērusi, ka apšauba Latvijas dalības nepieciešamību «Expo 2015». Par šo jautājumu 27.janvārī varētu lemt valdība.

Piektdien, 23.janvārī, laikraksts «Diena» rakstīja, ka «World Expo 2015» Latvijas dalības tāme ir nelietderīga un «uzpūsta» un apstiprina jau rakstīto, ka projekts kalpojis par «naudas pumpi» atsevišķiem uzņēmējiem. Uzpūsti cipari ar apaļām nullēm galā, paslēpti aiz svarīgām frāzēm, veido Ekonomikas ministrijai piesūtītos un vairumā jau samaksātos rēķinus par 1 090 506 eiro no uzņēmējiem, kuri apvienojušies komandītsabiedrībā «Expo 2015» un nu jau vairāk nekā gadu saņem dāsnus avansus par Latvijas dalību «World Expo» izstādē Itālijas pilsētā Milānā šovasar.

Tai pat dienā ekonomikas ministre medijiem paziņoja, ka par Latvijas paviljona starptautiskajā izstādē radošajiem risinājumiem atbildīgajai komandītsabiedrībai «Expo 2015» var nākties atmaksāt nelietderīgi izmantoto naudu.

Izstāde notiks no 2015.gada 1.maija līdz 31.oktobrim. Tiesības realizēt Latvijas dalību izstādē «Expo Milano 2015» konkursa kārtībā ieguva komandītsabiedrība «Expo 2015», kurā ietilpst SIA «Positivus Event», SIA «Made arhitekti», Rolands Pēterkops un SIA «McCann Rīga». Latvijas paviljona arhitektoniskais un saturiskais risinājums izmaksā 3 349 174 eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu