Dūklavs: pie nemainīgas tirgus situācijas Latvija prasīs papildu atbalstu piena ražotājiem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ja tirgus situācija nemainīsies, Latvija prasīs papildu atbalstu piena ražotājiem, intervijā aģentūras BNS biznesa informācijas portālam «Baltic Business Service» teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs.

«Varu pateikt tikai to, ka, protams, mēs prasīsim papildus atbalstu, ja tirgū nekas nemainīsies. Vēlos vēlreiz uzsvērt - ja tirgū nekas nemainīsies. Piemēram, somi šajā [Eiropas Komisijas kompensāciju piena ražotājiem] sarakstā netika iekļauti viena ļoti vienkārša iemesla dēļ – viņiem palielinājās piena cena un tas notika būtiski. Tas nozīmē, ka ietekme ir bijusi īslaicīga un tādā gadījumā nekādas kompensācijas nepienākas. Ir jāsaprot, ka tirgū daži mēneši neko būtiski nemaina. Mēs uz kompensācijām varējām pretendēt tikai tādēļ, ka piena cena tirgū attiecībā pret pašizmaksu mainījās par vairāk nekā 20%. Ja tie būtu bijuši 7-8%, ar mums neviens pat nebūtu runājis,» sacīja Dūklavs.

Zemkopības ministrs arī norādīja, ka pagaidām nav iespējams izvērtēt kopējo Latvijas lauksaimniekiem radīto zaudējumu apmēru Krievijas embargo dēļ. «Šādu zaudējumi rēķināšana jebkurā gadījumā būs ļoti teorētiska. Piena kooperatīvi ir ļoti dažādi un katram atšķiras cenu līmeņi. Turklāt es jau minēju, ka ir atrasti arī jauni noieta tirgi un, ticiet man, pienam, ko ved uz Vāciju, cena nav ne 20, ne 23 centi litrā. Mēs pat precīzi šīs cenas nezinām,» norādīja Dūklavs, piebilstot, ka atsevišķi ražotāji par litru piena saņem 28 centus, bet citi knapi 19-21 centu par litru piena.

«Protams, ka pārstrādes uzņēmumi nav gatavi braukt un par divām piena kannām maksāt tādu pašu cenu kā zemniekam, pie kura uzreiz paņem piecas tonnas. Tāpat atšķiras piena kvalitāte,» norādīja Dūklavs. Vienlaikus viņš piebilda, ka par katru konkrēto gadījumu ir jārunā atsevišķi, lai saprastu, kādēļ dažādiem piena ražotājiem piena cenas atšķirtas.

Aģentūra BNS jau vēstīja, ka Eiropas Komisija ir nolēmusi piešķirt 28 miljonus eiro Baltijas valstu piena ražotājiem, kas ir cietuši no Krievijas sankcijām, tostarp Latvijas piena ražotājiem plānots piešķirt 7,7 miljonus eiro no šīs summas. Krievija ir noteikusi pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības, ASV un citām valstīm. Piena ražotāji iepriekš pauduši, ka atbalsts ir par mazu un vērsušies EK ar prasību pēc papildus atbalsta.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu