Straujuma: kādas valsts «nospiešana uz ceļiem», arī Krievijas, nenāk par labu

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nevienas valsts ekonomikai nenāk par labu kādas valsts «nospiešana uz ceļiem», kāda šobrīd izskatās Krievijas situācija saistībā ar rubļa kursa dramatisko kritumu, žurnālistiem atzina Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Viņa atzīmēja, ka līdzšinējo Krievijas un Eiropas Savienības (ES) sankciju ietekme uz Latvijas ekonomiku nav bijusi liela, smagi tā skārusi vien atsevišķas nozares, piemēram, piensaimniecību, taču dramatiskais rubļa vērtības kritums ietekmē visus eksportētājus uz šo valsti.

«Šobrīd ir smaga ekonomiskā situācija gan Krievijā, gan Ukrainā. Pasaulei, Eiropai un arī Latvijai ir svarīgi, lai neviena no valstīm nav «uz ceļiem«. Jebkuru valsti nospiežot «uz ceļiem» tiek ietekmētas visu valstu ekonomikas, tajā skaitā Latvijas. Priecāties, ka Krievija kļūst ekonomiski vāja - tur nav pamata. Tas laika gaitā atsauksies (..) Taču, protams, situācijai Ukrainā ir jābūt risinājumam, grūti pateikt, vai un kad tas būs, indikācijas ir dažādas, taču ir jāatstāj ceļš sarunām,» teica Straujuma.

Premjere arī minēja, ka Krievijai ir rezerves rubļa kursa stabilizēšanai, kas būtu jāizmanto. «Ir iespējams apturēt šo rubļa kritienu, to ir iespējams darīt,» pauda Straujuma.

Viņa norādīja, ka Eiropadome samitā nav apspriedusi jaunu sankciju ieviešanu pret Krieviju, taču sankciju atcelšanu bez būtiska progresa Ukrainas konflikta risinājumā arī neplāno. «Svarīgi, ka ES dalībvalstu viedoklis ir vienots - svarīgi, ka tiek ieviests Minskas miera plāns. Ja Minskas plāns netiek ieviests un nav progresa šajā jautājumā, tad nekāda runa par sankciju atcelšanu nevar būt,» teica Straujuma.

Tāpat Eiropadome esot uzdevusi Eiropas Komisijai domāt par humāno palīdzību Ukrainai, «Mēs aicinājam katrai valstij pēc savām iespējām arī organizēt divpusējo palīdzību. Ziema tuvojas un ir svarīgi, lai Ukrainas ekonomika nebūtu krīzes situācijā,» piebilda premjere.

Jau vēstīts, ka ceturtdien, 18.decembrī, Briselē uz samitu pulcējās ES dalībvalstu un valdību vadītāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu