Dūklavs: sankcijās visvairāk cieš tie piena ražotāji, kas ieguldīja modernizācijā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Visvairāk Krievijas sankcijās ir cietuši tie piena ražotāji, kas ir ieguldījuši modernizācijas pasākumos, teica zemkopības ministrs Jānis Dūklavs. Viņš atzina, ka piena ražotāji nepārspīlē, apgalvojot, ka Eiropas Komisijas (EK) līdzšinējais atbalsts ir par mazu, taču situācija saimniecībās atšķiras - visvairāk ir cietuši tieši modernizācijas pasākumos investējuši piena ražotāji.

«Tam, kas ir ņēmis kredītus, izbūvējis jaunas telpas, iegādājies tehniku un lopus, piena litra pašizmaksa ir viena, tam, kas saimnieko mazākā fermā, pašizmaksa ir cita. Un, ja mēs skatāmies zaudējumus, kas ir tirgus cena pret pašizmaksu,

tad lielākie zaudētāji ir tieši tie, kas ir bijuši aktīvāki, vairāk ieguldījuši, ņēmuši kredītus.

Viņiem situācija ir sarežģītāka nekā lauksaimniekiem, kas to nav darījuši,» norādīja Dūklavs, piebilstot, ka cenu starpība pienam saimniecībās ir ļoti liela.

«Pašlaik tiešām iznāk tā, ka viens zemnieks kā savu pašizmaksu sauc 20 eiro centus par litru, bet cits saka, ka zemāk par 32 eiro centiem viņam nesanāk nekādi. Padomājiet, kas tā ir par atšķirību! Gluži vienkārši vienam ir 100 govis, nav notikusi nekāda nopietnā modernizācija, bet otram govis slauc ar robotu, ir iegādāta tehnika, un, ja tas viss ir noticis nesen un ar bankas kredītu, tad tas viss noved līdz augstākai pašizmaksai,» sacījas ministrs.

Vienlaikus viņš noliedza, ka modernizācijas pasākumos

lielas investīcijas ieguldījušās saimniecības varētu bankrotēt.

«Es tik slikti nedomāju. Viss lielā mērā ir saistīts ar banku sistēmu un ciktāl banka būs ieinteresēta nākt pretī zemniekam. Esmu diezgan daudz runājis ar baņķieriem un viņi nav nemaz tik ieinteresēti atņemt kādam kūti. Tā nav nekāda automašīna, ko var pārdot kādam citam,» sacīja Dūklavs, piebilstot, ka arī baņķieri ļoti labi apzinās, ka lielāka vērtība ir tām saimniecībām, kuras turpina ražot.

Dūklavs arī atzina, ka Krievijas sankciju ietekme kopumā uz Latvijas lauksaimniekiem ir pietiekami liela. «Ir valstis, kurām tirdzniecība ar Krieviju ir notikusi nelielā apjomā, bet ir valstis, kurām Krievija ir liels tirgus. Mēs esam otrajā vietā aiz Lietuvas, vērtējot, cik liels lauksaimniecības produkcijas īpatsvars uz Krieviju tika eksportēts,» sacīja zemkopības ministrs.

EK ir nolēmusi piešķirt 28 miljonus eiro Baltijas valstu piena ražotājiem, kas ir cietuši no Krievijas sankcijām, tostarp

Latvijas piena ražotājiem plānots piešķirt 7,7 miljonus eiro no šīs summas.

Krievija ir noteikusi pilnīgu embargo lielākās daļas pārtikas produktu importam no Eiropas Savienības, ASV un citām valstīm.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu