Eksportētāji aicina «World Expo» līdzekļus virzīt profesionālajām izstādēm

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova / LETA

Latvijas dalība starptautiskajā izstādē «World Expo 2015» ir pārāk dārga un bez atdeves, tādēļ valdībai līdzekļus vajadzētu piešķirt efektīvākām eksporta aktivitātēm, piemēram, ražotāju dalībai profesionālajās izstādēs citviet pasaulē, norādīja Latvijas Pārtikas eksportētāju apvienības valdes loceklis SIA «Karavela» īpašnieks Andris Bite.

«Pozitīvi vērtējama valdības nostāja sniegt atbalstu Latvijas uzņēmējiem jaunu eksporta tirgu apgūšanā. Taču, investējot valsts budžeta līdzekļus eksporta atbalstam, ir jāspēj nodrošināt arī to pilnvērtīgu atdevi. Mūsu eksporta pieredze liecina, ka ir daudz efektīvāki eksportu veicinoši instrumenti par «World Expo«,» norādīja Bite.

Viņš sacīja, ka labākā alternatīva «World Expo» ir pārtikas ražotāju dalība starptautiskajās izstādēs «Sial» Parīzē, «World of provate label» Nīderlanē, «Prodexpo» Maskavā un citās lielās profesionālajās izstādēs.

«Dalības izmaksas šajās izstādēs ir nesalīdzināmi mazākas nekā «World Expo», savukārt atdeve Latvijas ekonomikā jau vairākus gadus ievērojami pārsniedz ieguldīto,» sacīja Bite.

Tāpat viņš norādīja, ka pārtikas pārstrādes joma Eiropā piedzīvo būtiskas izmaiņas, jo novērojama ilgstoša stagnācija un konkurētspējas kritums, kas saistīts ar ļoti augstām ražošanas un darbaspēka izmaksām, kas dod Latvijas ražotājiem iespēju relatīvi ātri ieņemt eksporta tirgus.

«Lai to panāktu, ir jārīkojas nekavējoties. Tādēļ pārtikas eksportētāju vārdā aicinu valdību atteikties no Latvijas dalības «World Expo» un izstādei paredzētos līdzekļus novirzīt citām eksportu stimulējošām aktivitātēm, kuras jau pierādījušas savu efektivitāti un atdevi Latvijas ekonomikā,» norādīja uzņēmēju apvienības pārstāvis.

Kā vēstīts, lai veicinātu vietējo pārtikas ražotāju eksportu, decembrī izveidota biedrība «Latvijas Pārtikas eksportētāju apvienība», kurā apvienojušās divas lielākās nozares organizācijas - Latvijas Piensaimnieku centrālā savienība un Latvijas Zivrūpnieku savienība.

Valdība 16.decembrī lēma piešķirt papildu 1,6 miljonus eiro Latvijas dalībai starptautiskajā izstādē «World Expo», kas nākamgad norisināsies Itālijas pilsētā Milānā.

Līdz šim noslēgtie līgumi par Latvijas dalību izstādē «World Expo 2015» paredz valsts kopējos izdevumus aptuveni 5,6 miljonu eiro apmērā. Ar komandītsabiedrību «Expo 2015» noslēgts 3,3 miljonus eiro vērts līgums par paviljona projektēšanu un pasākumu producēšanu, projekta vadībai atvēlēti 700 000 eiro, bet paviljona būvniecībai - 1,6 miljoni eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu