Straujuma: nākamā gada budžets īpaši vairos labklājību ģimenēm ar bērniem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Saeimā trešdien pieņemtais nākamā gada valsts budžets īpaši vairos labklājību ģimenēm ar bērniem, trešdienas vakarā žurnālistiem sacīja premjere Laimdota Straujuma («Vienotība»).

«Ir papildu līdzekļi gan veselībai, gan aizsardzībai, paaugstināta minimālā alga, samazināts iedzīvotāju ienākuma nodoklis. Paredzēti arī vairāki citi pasākumi, kas cilvēkiem, ģimenēm, īpaši ar bērniem, vairos labklājību,» viņa teica.

Premjere uzsvēra, ka nākamā gada budžets ir «sociāls nacionālās drošības budžets», jo Aizsardzības ministrijai iedalīti papildu 38 miljoni eiro.

Uz jautājumu, vai līdzekļi netika sadalīti atbilstoši katra deputāta prioritātēm, piemēram, 25 000 eiro piešķirot Smiltenes novada domei bērnu laukuma izbūvei, ko rosināja bijušais novada domes priekšsēdētājs Aināra Mežuļa (ZZS), bet noraidot priekšlikumu piešķirt 12 miljonus eiro skolotāju algu palielināšanai, Straujuma atbildēja, ka pilnībā to noliedz.

«Jā, ir daži deputātu priekšlikumi, kas ir saistīti ar vienu vai otru pašvaldību, bet neviens no šiem priekšlikumiem, manuprāt, nav nelietderīgs. Kāpēc gan lai Smiltenes pašvaldībā nebūtu bērnu laukums sakārtots?» retoriski vaicāja valdības vadītāja.

Straujuma uzsvēra, ka

nauda skolotāju algu palielināšanai tiks atrasta pēc tam, kad būs skaidrs atalgojuma aprēķināšanas modelis.

«Ir rezervēti trīs miljoni eiro, ja vajadzēs, piešķirsim vairāk no [valsts budžeta programmas] «Līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem«,» viņa sacīja.

Uz jautājumu, vai valsts budžeta finansējuma atvēlēšana Valmieras domei nav atlīdzība tās bijušajam mēram Inesim Boķim par startēšanu Saeimas vēlēšanās no «Vienotības» saraksta, premjere atbildēja noliedzoši.

«Nē, deputāti izvērtē budžetu un iesniedz priekšlikumus, kas, viņuprāt, ir nepieciešams vienai vai otrai pašvaldībai vienam vai otram darbam. Saeimas deputāti to ir atbalstījuši, līdz ar to es neredzu, ka Boķa kunga priekšlikums būtu nelietderīgs pašvaldībai. Pilnīgi noteikti varu teikt, ka tā nav samaksa par dalību Saeimas vēlēšanās. Kāpēc lai viņš neiesniegtu priekšlikumu, ja viņš varbūt visvairāk redz, kas pašvaldībai ir nepieciešams,» viņa pauda.

Straujuma uzsvēra, ka sociālās nevienlīdzības dinamiku varēšot redzēt nākamā gada beigās.

Jau vēstīts, ka Saeima trešdien galīgajā lasījumā atbalstīja nākamā gada valsts budžetu ar deficītu 1% apmērā no iekšzemes kopprodukta (IKP).

Par nākamā gada valsts budžetu balsoja 60 deputātu, pret bija 13, savukārt 21 tautas kalps atturējās. Par bija 60 koalīcijas deputāti, pret bija 13 opozīcija esošie «No sirds Latvijai» un Latvijas Reģionu apvienības deputāti, savukārt balsojumā atturējās «Saskaņas» deputāti.

Lai arī Saeimas sēdē bija ilgas un karstas debates par vairākiem priekšlikumiem nākamā gada budžetā, tomēr pats budžets tika pieņemts bez debatēm. Tikai opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības deputāts Mārtiņš Bondars atzina, ka pašlaik vajadzētu būt padarīta darba sajūtai, taču tādas nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu