Attīstītāji dzīvokļiem diapazonā no 150 000 līdz 250 000 eiro veic cenu korekciju

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Renāte Briede / LETA

Pēc šoruden veiktajām izmaiņām termiņuzturēšanās atļauju (TUA) izsniegšanas kārtībā daudzi attīstītāji jau sākuši veikt cenu korekcijas dzīvokļiem, kuru cenu diapazons ir no 150 000 līdz 250 000 eiro, intervijā sacīja nekustamo īpašumu projektu attīstīšanas un celtniecības uzņēmuma «YIT celtniecība» valdes priekšsēdētājs Andris Božē.

«Protams, tas ir liels trieciens nekustamā īpašuma nozarei. Konkrēti par «YIT celtniecību» varu teikt, ka esam zaudējuši 30% no mūsu pircējiem. Turklāt neattīstām projektus Rīgas vēsturiskajā centrā vai Jūrmalā, kur būvē tie attīstītāji, kuri pat 100% apmērā ir orientēti uz uzturēšanās atļauju pieprasītāju auditoriju. Mums projekti ir pat tipiskos guļamrajonos, kuri vairāk paredzēti vietējiem pircējiem,» sacīja Božē.

Oficiālie rezultāti rāda, ka

pēc 1.septembra apstājies uzturēšanās atļauju pieprasījumu skaits saskaņā ar jauno regulējumu.

Jau iepriekš tikai 13% no visiem darījumiem kvalificējās šai summai - 250 000 eiro, norādīja Božē.

«Protams, dzīve ar to nebeigsies un kaut kādā mērā tirgus pārorientēsies. Ja atļauju izsniegšanu aizliegs pavisam, iespējams, ka kaut kādās īpašumu cenu grupās notiks korekcijas. Jau patlaban cenu korekcijas notiek dzīvokļiem, kuru cenu diapazons ir no 150 000 līdz 250 000 eiro. Šie dzīvokļi galvenokārt bija orientēti uz nerezidentiem, jo vietējiem iedzīvotājiem šis cenu līmenis nav sasniedzams. Vietējiem iedzīvotājiem pieejami ir dzīvokļi par 50 000 līdz 100 000 eiro, varbūt, ar lielām grūtībām, līdz 120 000 eiro, viss, augstāk vairs ne,» skaidroja Božē.

Līdz ar to visiem tiem, kuri attīstījuši projektus ar dzīvokļiem cenu grupā no 150 000 līdz 250 000 eiro, patlaban pārdošana ir apstājusies.

«Kas būs rīt, to neviens nezina. Varbūt pazeminās cenu, varbūt kāds bankrotēs, varbūt gaidāms bankrotu vilnis?» sacīja Božē.

Jautāts, kā «YIT celtniecība» kompensēs 30% pircēju zudumu, Božē norādīja, ka uzņēmums neko nekompensēs, bet būvēs atbilstoši tam pieprasījumam, kāds ir šodien un kāds būs rīt.

«Ja pieprasījums kritīsies, būvēsim mazāk. Ja pieprasījums augs - esam gatavi vērt vaļā jaunus projektus, viņi būs sagatavoti, uzprojektēti, izņemtas būvatļaujas. Varam momentā sākt būvēt vairāk. Dzīvokļus var pārdot arī tagad, interese ir liela, vietējo pircēju pirktspēja arī palielinās,» skaidroja Božē.

Jautāts, vai pastāv iespēja, ka tagad, tāpat kā krīzes gados, daudzi jaunuzceltie dzīvojamie projekti uz ilgu laiku paliek tukši un neizpārdoti, Božē sacīja, ka tā tas varētu būt.

«Protams, es neuzskatu, ka varētu būt vēl kāda jauna un smaga krīze, noteikti ne tik liela kā 2007. un 2008.gadā. Korekcijas būs noteikti, piemēram, tiem dzīvokļiem, kas maksāja 220 000 līdz 230 000 eiro, cena tiks paaugstināta līdz 250 000 eiro. Tātad noteiktos rajonos tas nozīmēs cenu kāpumu. Savukārt tiem dzīvokļiem, kuru cena bija no 140 000 līdz 160 000 eiro, varētu būt gaidāms cenu kritums līdz tam līmenim, kurš ir pieejams vietējiem pircējiem. Tāda veida korekcijas varētu būt gaidāmas,» piebilda Božē.

«YIT celtniecība» ietilpst Somijas korporācijas «YIT» grupā, kuras galvenās tirgus zonas ir Ziemeļvalstis, Baltijas valstis, Centrāleiropa un Krievija. «YIT celtniecība» Latvijā attīsta nekustamos īpašumus un sniedz celtniecības pakalpojumus. Uzņēmums mērķtiecīgi turpina investēt Baltijas tirgū un jaunu daudzdzīvokļu ēku projektu attīstībā Latvijā.

2013.gadā «YIT celtniecība» strādāja ar 12,4 miljonu eiro apgrozījumu un guva 222 918 eiro peļņu, gadu iepriekš apgrozījums bija 20,4 miljoni eiro un peļņa - 2,1 miljons eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu