FM cer uz uzņēmēju godaprātu minimālās algas paaugstināšanā

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Finanšu ministrija (FM) cer uz uzņēmēju godaprātu minimālās algas paaugstināšanā līdz 360 eiro no nākamā gada 1.janvāra.

«Gribētos ticēt, ka godprātīgi uzņēmēji, rūpējoties par uzņēmuma reputāciju, kā arī konkurētspēju, centīsies nepieļaut situāciju, ka «uz papīra» tiktu samazināta darbinieku darba slodze,» komentējot arodbiedrību izteikumus, ka daļa strādājošo minimālās algas paaugstināšanu var neizjust, jo darba devēji tā vietā samazinās darba slodzi, norādīja FM Komunikācijas departamenta vadītājs Aleksis Jarockis.

Viņš gan atzina, ka

100% nevar izslēgt šādus gadījumus.

«Tāpēc valdība ir atbalstījusi virkni jaunu priekšlikumu, lai vēl konsekventāk nodrošinātu cīņu ar negodīgajiem darba devējiem un ēnu ekonomiku kopumā. Plānots ieguldīt vairāk līdzekļus Valsts ieņēmumu dienesta darbības efektivitātes un produktivitātes paaugstināšanai, kā arī darba organizācijas reformu īstenošanas, kas varētu samazināt aplokšņu algu maksātāju skaitu,» sacīja Jarockis.

Viņš arī uzsvēra, ka viena no valdības vidēja termiņa prioritātēm ir ienākumu nevienlīdzības mazināšana, un atgādināja, ka jau 2014.gadā tika pieņemti būtiski lēmumi, lai mazinātu ienākumu nevienlīdzību, it sevišķi zemo algu saņēmējiem un ģimenēm ar bērniem. Piemēram, no

2014.gada 1.janvāra valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likme ir samazināta par vienu procentpunktu, t.sk. darba devēja likme no 24,09% līdz 23,59% un darba ņēmēja likme no 11% līdz 10,5%, kā arī no 2014.gada 1.janvāra ar iedzīvotāju ienākuma nodokli (IIN) neapliekamais minimums paaugstināts no 64,03 eiro uz 75 eiro mēnesī.

Tāpat no 2014.gada 1.janvāra IIN atvieglojums par apgādībā esošām personām paaugstināts no 113,83 eiro līdz 165 eiro mēnesī, kā arī tiek plānots, ka no 2015.gada 1.janvāra IIN likme tiek samazināta no 24% līdz 23%.

«Kā nākamo soli ienākumu nevienlīdzību mazināšanā Latvijā Valdība ir apņēmusies no nākamā gada 1. janvāra palielināt minimālo darba algu no esošajiem 320 eiro līdz 360 eiro mēnesī,» piebilda Jarockis, norādot, ka minimālā alga no 2015.gada tiks palielināta arī pārējās Baltijas valstīs - Lietuvā no 290 eiro līdz 300 eiro mēnesī, bet Igaunijā no 355 eiro līdz 390 eiro mēnesī.

Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Pēteris Krīgers iepriekš atzina, ka daļa strādājošo minimālās algas paaugstināšanu var neizjust.

«Esam saņēmuši šādus signālus un ne vien esam saņēmuši, bet zinām, ka tā tas būs.

Jau pie pagājušās minimālās algas paaugstināšanas bija uzņēmēji, kas optimizēja izdevumus šādā veidā - pārcēla darbiniekus uz nepilnām slodzēm jeb pārslēdza uz uzņēmuma līgumiem. Shēmas ir dažādas,» teica Krīgers.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu