Prognozē nebūtiskas elektroenerģijas cenas izmaiņas mājsaimniecībām tuvākajos gados

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Tuvākajos gados nav gaidāmas būtiskas izmaiņas elektroenerģijas cenā mājsaimniecībām, aģentūras LETA rīkotajā diskusijā par elektroenerģijas tirgus atvēršanu mājsaimniecībām no 2015.gada 1.janvāra atzina eksperti.

Šā gada oktobrī Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padomes loceklis Rolands Irklis prognozēja, ka

elektrības cenu samazinājumu Latvijā var sagaidīt ap 2015. un 2016.gada miju

- pēc tam, kad tiks pabeigti lielie reģionālie projekti - Lietuvas starpsavienojumi ar Zviedriju un Poliju.

Diskusijā Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāra vietnieks Jurijs Spiridonovs atzina, ka Lietuvas starpsavienojumi ir viens no scenārijiem, kas varētu ietekmēt elektroenerģijas cenas Latvijā.

«Precīzāk būtu teikt, ka

elektrības cena nevis samazināsies, bet izlīdzināsies Eiropas cenu līmenī.

Ja gadījumā Ziemeļvalstu elektrības cena kaut kādu apsvērumu dēļ biržā paaugstināsies, Latvijai nebūs vērojams cenu samazinājums, bet tajā pašā laikā mēs nemaksāsim krietni vairāk par Ziemeļvalstīm,» norādīja EM ierēdnis.

Savukārt elektroenerģijas tirgotāja SIA «220 Enerģija» pārdošanas un mārketinga vadītāja Madara Jurgelāne patlaban mājsaimniecībām neiesaka slēgt ilgtermiņa līgumus ar elektrības tirgotājiem, jo jau tagad tiek prognozēts elektroenerģijas cenu kritums 2016.gadā.

«Tas ir skaidri redzams finanšu tirgu prognozēs. 2016.gadā elektroenerģijas cena Latvijas zonā ir plānota par 20% zemāka nekā 2015.gadā.

Pastāv risks, ka, noslēdzot ilgtermiņa līgumu, klients vēlāk pārmaksās,»

uzskata Jurgelāne.

AS «Latvenergo» komercdirektors Uldis Bariss gan šim konkurenta viedoklim nepiekrīt, atzīstot, ka patērētāju gala rēķinā maksa par elektrību veido ap 30%, līdz ar to kopējais rēķina samazinājums varētu būt tikai 5-6% apmērā. Turklāt, ja kāds tirgotājs piedāvā fiksētu ilgtermiņa līgumu no 2015.gada 1.janvāra, tad līgumā jau ir ietverta zemākā prognozētā nākamā gada cena.

«Būtībā klienti jau patlaban pērk elektrību par 2016.gada cenu,

bet tie klienti, kuriem ir piecu gadu līgumi, noslēdz līgumu par to elektrības cenu, kas biržā eksistē piecus gadus uz priekšu,» sacīja «Latvenergo» pārstāvis.

Arī «Prudentia Energy Markets» direktors Roberts Samtiņš uzskata, ka

paziņojums par būtisku elektrības cenu samazinājumu ir cilvēku mānīšana.

Viņš atzina, ka 2016.gadā varētu būt gaidāms elektroenerģijas cenu samazinājums par 5-6%, bet tas būs ļoti niecīgs. «Nevajadzētu paziņot, ka pēc gada elektrības cenas kritīs par 20%,» uzsvēra Samtiņš.

Jau ziņots, ka sākotnēji elektroenerģijas tirgus pilnīga atvēršana bija plānota no 2014.gada 1.aprīļa. Taču šā gada martā Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumu Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot, ka mājsaimniecībām elektroenerģijas tirgu atvērs no 2015.gada 1.janvāra. Patlaban, kamēr mājsaimniecības elektroenerģijas patēriņš nav pārsniedzis 1200 kilovatstundas, tiek piemērots tā dēvētais Starta tarifs un maksa par elektrību ir 11,64 centi, bet pēc tam tiek maksāts tā dēvētais Pamata tarifs jeb 15,15 centi par kilovatstundu.

Līdz šim savus elektrības cenu piedāvājumus mājsaimniecībām publiskojuši četri tirgotāji - AS «Latvenergo» ar produktu līniju «Elektrum», SIA «Baltcom TV», SIA «Win Baltic» un SIA «220 Enerģija».

Lai saņemtu pakalpojumu 2015.gada 1.janvārī, klientiem sev piemērotākais piedāvājums jāizvēlas līdz šā gada 15.decembrim. Pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas mājsaimniecības elektrības tirgotāju varēs mainīt kaut vai katru mēnesi.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu