«Enefit»: elektrības tirgotāju piedāvājums būtiski neatšķirsies

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Latvijā arī nākotnē elektroenerģijas tirgotāju piedāvājums mājsaimniecībām būtiski neatšķirsies, trešdien intervijā Latvijas Televīzijas raidījumam «Rīta Panorāma» teica Igaunijas energokompānijas «Eesti Energia» meitasuzņēmuma Latvijā «Enefit» valdes priekšsēdētājs Jānis Bethers.

Pēc viņa teiktā, būtiskāko cenu kāpumu pēc tirgus atvēršanas nākamgad izjutīs mājsaimniecības, kuras šobrīd tērē maz un elektrības rēķini nav lieli. «Tās prognozes [25-40%], kas publiski izskanējušas, tās ir precīzas, tirgotāju cenu piedāvājumi ir salīdzinoši līdzvērtīgi un nav lielu cenu atšķirību starp tirgotājiem,» atzina Bethers.

Viņš prognozēja, ja būs svārstības elektroenerģijas vairumtirdzniecības tirgū, un būs izveidoti jauni starpsavienojumi, kopējais cenu līmenis tirgū mainīsies. «Elektroenerģijas tirgū var vilkt paralēles ar degvielas tirgu - grandiozas atšķirības starp tirgotājiem es nesagaidu,» teica «Enefit» valdes priekšsēdētājs.

Viņš arī vēlreiz apliecināja, ka «Enefit» mājsaimniecības tirgū neplāno startēt. «Mēs elektroenerģiju biznesa klientiem Latvijā piegādājam jau septiņus gadus, taču jau pirms gada mēs nolēmām mājsaimniecību tirgū nestartēt. Galvenokārt tas ir saistīts ar to, ka likumdošana tiek veidota tā, ka visiem tirgotājiem ir jānodrošina zināms pakalpojumu klāsts jeb apkalpošanas līmenis. Tas prasa jaunas investīcijas un arī rada jaunus riskus. Tirgotājam ir jākonkurē ar esošo monopolistu, kas neveido viennozīmīgu biznesa plānus, ka tas izdosies. Tāpēc tāds lēmums,» teica Bethers.

«Enefit» ir elektroenerģijas pārdevējs Latvijas atvērtajā elektroenerģijas tirgū. Uzņēmums pieder Igaunijas energokompānijai «Eesti Energia». «Enefit» paziņojis, ka negrasās startēt elektroenerģijas mājsaimniecību tirgū Latvijā.

Izmaiņas Elektroenerģijas tirgus likumā paredz, ka no 2015.gada 1.janvāra tiek atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām, kas nozīmē, ka iedzīvotāji jau var izvēlēties sev piemērotāko elektroenerģijas tarifu plānu, pakalpojumu komplektu un norēķinu veidu, ko piedāvā vairāki tirgotāji.

Elektroenerģijas tirgus atvēršana Latvijā tiek īstenota pakāpeniski. 2007.gadā tirgus tika atvērts komersantiem ar lielu elektroenerģijas patēriņa apjomu, sākot ar 2012.gada 1.aprīli tirgū tika iesaistīti vidēji lieli elektroenerģijas lietotāji, un 2012.gada 1.novembrī elektroenerģiju brīvajā tirgū varēja iegādāties arī pārējie komersanti.

Mājsaimniecību segments Latvijā veido 25% no kopējā valsts elektroenerģijas patēriņa. Paredzēts, ka brīvajam elektroenerģijas tirgum pievienosies aptuveni 850 tūkstoši mājsaimniecību.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu