Vilks: Eiropa iestigusi labklājības līmenī ar pārāk augstām izmaksām

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Eiropa ir iestigusi labklājības līmenī ar pārāk augstām izmaksām, tā ir ielaista slimība, žurnāla «Kapitāls» decembra numurā publicētā intervijā saka bijušais finanšu ministrs Andris Vilks (V). Viņš pauž viedokli, ka Eiropa vairs nespēj konkurēt ar tirgiem, kuri attīstās straujāk. «Pārāk laba dzīve plus iesīkstējušas darba attiecības,» vērtē bijušais ministrs.

Viņa ieskatā, salīdzinoši daudzās valstīs politiķi ir vāji, tie nespēj izskaidrot sabiedrībai, kāpēc nepieciešams strādāt ilgākas stundas un kāpēc jāsamazina kādi izdevumi. Arī bizness iepretī politiķiem ir par vāju, vērtē bijušais ministrs.

Pēc Vilka domām, Eiropā pietrūkst spējas paskatīties uz sevi kritiski un izmantot krīzi kā iespēju. Piemēram, Latīņamerikā cilvēki domā ne tik daudz par to, ko darīs pensijas gados, cik par savas kvalifikācijas paaugstināšanu, iespēju izmēģināt jaunas nopelnīšanas iespējas, cilvēki ir dinamiski. Tas pats attiecas uz Āziju un pat Āfriku. «Savukārt

Eiropa ir iesprūdusi 20. - pat 19.! - gadsimtā un cer, ka tā arī varēs turpināt,»

saka Vilks un pauž domu, ka tā turpināt nebūs iespējams. «Ja paskatāmies uz ASV, redzam, ka cilvēkam visu laiku ir jākustas, lai neizkristu no aprites,» secina bijušais ministrs.

Vilks arī atzīst, ka Eiropā ir daudz barjeru dalībvalstu tirgu aizsardzībai, lai noturētu sasniegto labklājības līmeni un gandrīz nekur nepiekāptos.

Kā ziņots, Vilks finanšu ministra amatā strādāja četrus gadus, kļūstot par visilgāk strādājošo atjaunotās Latvijas finanšu ministru. Šoruden Vilks vēlēšanās nekandidēja, jo bija nolēmis neturpināt darbu politikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu