LBAS: budžets izveidots bez dialoga ar sociālajiem partneriem

BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Nākamā gada valsts budžeta projektu valdība izveidojusi bez dialoga ar sociālajiem partneriem, kas ir slikts signāls, uzskata Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībā (LBAS).

LBAS atzīst, ka ļoti pozitīvi ir vērtējams solis par minimālās algas paaugstināšanu 2015.gadā no 320 uz 360 eiro un iedzīvotāju ienākuma nodokļa samazināšanu par 1%. Tajā pašā laikā būtiskais jautājums par darba samaksas kāpumu publiskajā sektorā nav atrisināts.

«Skolotāju, zinātnieku, mediķu, policistu un kultūras darbinieku darba samaksa ir nesamērīgi zema, un, ņemot vērā kaut vai tikai elektroenerģijas cenu celšanos nākamajā gadā, šo darbinieku motivācija un viņu ģimeņu dzīves kvalitāte jūtami mazināsies,» paziņojumā pauž LBAS.

Arodbiedrība uzsver, ka, lai mazinātu ienākumu nevienlīdzību, no 2015.gada nepieciešams ieviest arī diferencēto neapliekamo minimumu – ar samērīgi augstiem griestiem, kā tas tika solīts pirms vēlēšanām. Apsveicami ir likumā noteiktais, ka no 2015.gada par otro bērnu dubultot un trešo bērnu – trīskāršot valsts ģimenes pabalsta apmēru.

«Diemžēl par šo valstij svarīgo likumprojektu – valsts budžetu sociālie un sadarbības partneri nav varējuši izteikt savus argumentus un priekšlikumus. LBAS uzskata, ka tik svarīgs valsts stratēģiskās rīcības dokuments pirms tā pieņemšanas Ministru kabinetā noteikti jāapspriež ar valdības sociālajiem un sadarbības partneriem. Šīs patiesības ignorēšana ir slikts signāls sociālā dialoga kvalitātei Latvijā,» pauž LBAS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu